SVE BRŽE I LAKŠE: U Bijeljini počela priprema sistema "E-beba"

V.Mitrić

18. 08. 2021. u 18:06

U BIJELJINSKOJ Bolnici „Sveti vračevi“ održan je sastanak povodom početka sprovođenja projekta „E-bebe“, koji sprovode Ministarstvo naučno-tehnološkog razvoja, visokog obrazovanja i informacionog društva Republike Srpske, Gradska uprava Grada Bijeljina, JZU Bolnica „Sveti vračevi“, Policijska uprava Bijeljina i Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske.

СВЕ БРЖЕ И ЛАКШЕ: У Бијељини почела припрема система Е-беба

Foto: V.Mitrić

- Cilj ovog projekta je olakšanje procedure upisa u matične knjige, a time i sticanja statusa nosioca prava, novorođenčadi u Republici Srpskoj. NJegovim sprovođenje će novi roditelji čitavu proceduru završavati u porodilištu, koje prosleđuje podatke matičnim službama i Ministarstvu unutrašnjih poslova. Sva neophodna dokumentacija novorođenčeta se dostavlja na adresu roditelja nakon nekoliko dana. Veoma je bitno istaći da novorođenče ovim procesom stiče i status osiguranika Fonda zdravstvenog osiguranja. U sistemu „E-beba“ imamo već sedam porodilišta, a planiramo da do kraja  meseca u sistem uvedemo i preostalih pet porodilišta u Republici Srpskoj - istakao je ministar Srđan Rajčević.

Prijava rođenja deteta stiže u Matičnu službu Gradske uprave u elektronskom obliku, nakon što roditelji u porodilištu odrede ime deteta i daju druge potrebne podatke. Najveći de o postupka upisa i izdavanja dokumentacije za novorođenče obavlja se u Gradskoj upravi.

- Kroz Matičnu službu Gradske uprave prolaze najbitniji dokumenti za sticanje pravnog statusa i ostvarivanje prava novorođenčeta i roditelja. Od jučerašnjeg dana, kada je počela primena sistema „E-beba“ imali smo 11 zahteva za upis u matične knjige rođenih i svi su već obrađeni. Roditelji mogu da prate tok procesa putem aplikacije koja se nalazi na sajtu Ministarstva, a Gradska uprava je uvek tu za njih ukoliko im je potrebna bilo kakva pomoć u stvarima koje su u našoj nadležnosti - naglasila je LJubica Mlađenović iz Odeljenja za društvene djelatnosti Gradske uprave Grada Bijeljina.

U Ministarstvu i Bolnici „Sveti vračevi“ ističu da je sprovođenje projekta „E-beba“ u ovoj ustanovi bila veoma brza i efikasna.

- Ovo je primer dobre saradnje više institucija i jedinstva u radu dobrobitu građana. Projekat se već sprovodi i veoma sam zadovoljan što bijeljinska bolnica nastavlja da napreduje i u sferi elektronske uprave - dodao je direktor JZU Bolnica „Sveti vračevi“ profesor dr Zlatko Maksimović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)