UČIONICA ISTORIJE O DUGOM POLJU: Otvorena Spomen soba kod Modriče (FOTO)

Vid Blagojević

18. 07. 2021. u 16:44

DUGO Polje, selo kod Modriče imalo je burnu istoriju kroz vekove. U sukobu Austro-ugrske u čijem je sastavu bilo i Osmanlijskog carstva, Dugo Polje 1806. godine nije imalo ni jednu kuću, selo je bilo skoro zatrto. Da se ne bi zaboravila ta sudbonosn dešavanja, danas je u prostorijama stare osnovne škole otvorena spomen soba u kojoj su postavljeni eksponati koji govore o Dugopoljcima koji su se borili za slobodu u Prvom svetskom ratu, na Solunskom frontu, u Drugom svetskom ratu i u poslednjem Odbrambeno otadžbinskom ratu.

УЧИOНИЦA ИСTOРИJE O ДУГOM ПOЉУ: Oтвoрeнa Спoмeн сoбa кoд Moдричe (ФОТО)

Foto: Vid Blagojević

U spomen sobi se nalaze podaci da je 48 mladića iz sela mobilisano u Austr-ugrasku vojsku, da je 20 dugopoljaca učestovalo u proboju Solunskog fronta. Istorija Dugog Polja u Drugom svetskom ratu je isprepletana učešćem njihovih boraca u patrizanima i četnicama.

- Mnogi ne znaju šta je bilo u prošlom otadžbinskom ratu ali ima nas još živih pa se sećamo kroz šta smo prošli. Šta je bilo i šta se dešavlo u prošlom veku od 41 do 45 godine ne zna se mnogo, šta je bilo od 14 do 18 godine mnogi pojma nemaju. Zato sam se odlučio da objedinim da se tu sve nalazi. Mnogo toga još nedostaje. Bez prošlosti nema budućnosti i zato ostavljam ovo budćim generacijama neka na ovom uče i neka ovu zbirku stalno dopunjavaju novim eksponatima - rekao je na otvarnju spomen sobe Milutin Vračević, autor postavke.

Vračević je posebno naglasio da su u Drugom svetskom ratu, Dugo Polje čuvali najviše četnici. Na ovom području četnici su pomagali partizane, pa je tako 1943.godine četnički komandant Branko Kovačević primio u selo i lečio 180 ranjenih partizan 16. Vojvođanske brigade.

U logore su tada ustaše oterale 32 meštanina ovog sela, njih 11 je ubijeno u Jasenovcu, dok je 18 dugopoljaca poginualo u partizanima. U poslednjem otadžbinskom ratu 48 meštana ovog sela dalo je svoje živote za slobodu i za stvaranje Republiku Srpsku.

- Doprinos Dugog Polja odnosno Vučijačke brigade je danas malo pomenut, pogotovo u poslednjem otadžbinskom ratu. Bio sam borac te slavne brigade i znam da smo dali veliki doprinos odbrani ne samo našeg sela, nego smo branili linije slobode širom Srpske a poseban doprinos smo dali u borbama za Koridor života - istakao je Drago Borojević predsednik Boračke organizacije u Dugom Polju.

Iz opštnskog odelenja za boračka pitanja smatraju da bi trebalo pokrenuti aktivnosto da se u svim selima urade slične postavke kao što je ova u Dugom Polju.

- Zaista sada imamo širok uvid na sve ovo što se događalo u velikom vremenskom periodu u Dugim Polju, od Solunaca iz ovog sela pa do učešća u Prvom i Drugm svetskom ratu i evo na kraju u otadžbinskog rata. Nova spomen soba je svojevrsna učionica istorije ovog sela namenjena budućim generacijama Dugog Polja – rekao je Jovan Mišić načelnik odelenja za Boračko invalidsku zaštitu opštine Modriča.

U spomen sobi postavljene su informacije i fotografije o prvim preduzetnicma u sela kao što je prvi kovač Jovan Smiljčić, prvi kolar Teodr Dujković, prvi stolar i zidar braće Bogdan i Novak Višekrunić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna