OŠTEĆENI U ZEMLJOTRESU U DECEMBRU: Sanacija objekata u Kostajnici tek treba da počne

R.S.

12. 07. 2021. u 14:37

MINISTARKA za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS Srebrenka Golić razgovarala je danas sa načelnikom opštine Kostajnica Nikolom Janjetovićem o početku sanacije i rekonstrukcije objekata na području opštine Kostajnice koji su pretrpeli štetu prilikom zemljotresa u decembru prošle godine.

ОШТЕЋЕНИ У ЗЕМЉОТРЕСУ У ДЕЦЕМБРУ: Санација објеката у Костајници тек треба да почне

Foto: R. S.

Posledice zemljotresa koji je pogodio opštinu Petrinja u Hrvatskoj, osetile su se i u opštini Kostajnica.

Iako je prošlo već sedam meseci od nesrećnih događaja koji su oštetili brojne objekte na području ove opštine, vlasnici još uvek čekaju pomoć nadležnih.

Ministarka Golić danas je napomenula da će resorno ministarstvo pomoći opštini Kostajnica u izradi pravilnika koji će definisati sva prava i obaveze vlasnika objekata, koji su oštećeni u zemljotresu, kada je reč o iznosu finansijske pomoći.

- Imajući u vidu da je u proteklom periodu urađena kategorizacija i procena svih objekata koji su oštećeni u zemljotresu i koje je potrebno sanirati ili rekonstruisati, predlažem da počnete sa onim najugroženijim, kako bi se vlasnicima što pre obezbedio krov nad glavom - poručila je Golić.

Janjetović je podsetio je da je opština Kostajnica dobila pomoć Republike Srbije u iznosu od oko šest miliona maraka, koja će između ostalog poslužiti i za sanaciju objekata oštećenih u zemljotresu.

- Od ukupne pomoći Srbije, oko dva miliona maraka biće iskorišćeno za izmirivanje dospelih obaveza, oko milion maraka namenjeno je za tekuću likvidnost opštine, a ostatak, oko tri miliona maraka, biće iskorišćen kao finansijska pomoć meštanima opštine Kostajnica za sanaciju i rekonstrukciji njihovih objekata za koje je Komisija prethodno utvrdila da su oštećeni u zemljotresu koji je pogodio opštinu krajem decembra prošle godine - rekao je načelnik Janjetović.

Na sastanku je dogovoreno da predstavnici opštine Kostajnica, nacrt pravilnika dostave Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinasrtvo i ekologiju na uvid i da se isti, nakon usaglašavanja, što pre nađe pred odbornicima te lokalne zajednice.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri