VATROGASAC SPASILAC MARJANA VUJAČIĆ: Baku i deku spasila sigurne smrti (FOTO)

Z. Uskoković

08. 03. 2024. u 20:05

NjENO ime je Marjana Vujačić. Pripadnica je Sektora za vanredne situacije, vatrogasno-spasilačke jedinice u Smederevu. Već 13 godina sa svojim kolegama danonoćno radi na spasavanju života i imovine građana Srbije.

ВАТРОГАСАЦ СПАСИЛАЦ МАРЈАНА ВУЈАЧИЋ: Баку и деку спасила сигурне смрти (ФОТО)

Foto: Privatna arhiva

Iako se smatra da su vatrogasci, zbog teških i izazovnih zadataka i situacija, zanimanje koje je mahom rezervisano za jači pol,  naša sagovornica svojim radom to demantuje. Ona se hrabro, sa svojim kolegama, bori protiv elementarnih nepogoda, poput vatrenih stihija, poplava, ali i teških saobraćajnih nesreća, koje zahtevaju veliku spremnost i obučenost, pogotovu kada ima  povređenih.

- To su izazovi sa kojima se gotovo svakodnevno susrećemo - priča naša sagovornica.- Ali, ja sam se zato i odlučila da budem vatrogasac-spasilac. Tako sam ostvarila svoju veliku želju da pomažem ljudima. To je bio moj motiv da se u životu bavim ovim poslom.

FOTO: Profimedia/Privatna arhiva

A život je takav, da svaki dan nosi sa sobom i određene izazove. Marjana je to iskusila na svojoj koži i poslednjeg dana februara ove godine. Završila je smenu i krenula kući, gde su je čekali suprug i ćerka.  Parkira je auto i izašla iz kola.

- Prolazio je dečko, koji naplaćuje parking i rekao mi da se  iz zgrade preko puta širi  dim i da misli da gori stan - prepričava nam Marjana poslednji svoj susret sa vatrom.-  Pozvala sam kolege i utrčala u zgradu. Iz stana na drugom spratu kuljao je dim. Vrata su bila odškrinuta.

Ova hrabra žena uletela je unutra i  ugledala dve siluete, koje su pokušavale da ugase požar. Bio je to stariji bračni par. Prvo je  izvukla deku, a onda i baku i tako ih spasila. Sekunde su ih delile od smrti, jer je dima i gareži bilo sve više.

Vatra je buknula  u kuhinji i  brzo se širila. U najktaćem roku Marjani su se pridružile kolege iz smedervske vatrogaano-spasilačke jedinice i ugasile požar.

FOTO: Profimedia/Privatna arhiva

- Njihova unuka je uspela da me pronađe i pozove - priča Marjana. - Kaže da nema dana da me baka i deka  ne spomenu.  Oni su sada kod svog sina, a kad  se vrate u svoj stan , obići ću ih. Činjenica da su oni sada dobro, za mene je najveća nagrada, jer su mogli da se uguše.

I kada nije na poslu ova mlada žena pomaže. Učestvuje i u  humanitarnim  akcijama . Tako je nedavno,  u novembru i krajem januara, bila učesnik humanitarne  trke, gde se prikupljao novac za bolesnu decu.

U slobodno vreme ova žena vatrogasac,  bavi se krosfitom, planinarenjem, raznim fizičkim aktivnostima... Ipak, najlepše i najviše se odmori i opusti kada je u krugu porodice.

OBUKA

- Vatrogasac- spasilac  mora da bude i fizički i psihički spreman, to je važno , jer tako može da reaguje na najbolji način u određenim situacijama- priča nam Marjana. - Pored toga mora da bude i izdržljiv jer  je oprema teška.

GRAĐANI

Građani različito reaguju kada vide ženu vatrogasca.

- Neki se čude, a drugi su oduševljeni - priča naša sagovornica.-  Ima ljudi, koji  smatraju  da je to muški posao. Ali,  i mi žene smo dokazale da možemo da izvršavamo i tu vrstu izazovnih zadataka.

VATROGASCI KAO PORODICA

- Među nama nema podela na muške i ženske poslove - navodi Marjana.- Svi smo jedan tim i kao jedna porodica. Najteže nam padaju intervencije gde ima velikih posledica. Ali, i sa tim se zajednički nosimo i guramo dalje. Najbitniji su životi građana a onda i njihova imovina.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

KAKVA ČISTKA... Novak Đoković se odlučio na drastičan potez!