ŠKEMBIĆI NAJBOLJI KAD SE DUGO KRČKAJU: U Kikindi održan četvrti „Škembe fest“, međunarodno kulinarsko takmičenje (FOTO/ VIDEO)

Рада Шегрт
Rada Šegrt

09. 10. 2023. u 15:17

PORED šetališta Staro jezero u Kikindi u subotu je mirisalo na poseban specijalitet, koji se najpre dugo priprema, a onda i dugo krčka.

ШКЕМБИЋИ НАЈБОЉИ КАД СЕ ДУГО КРЧКАЈУ: У Кикинди одржан четврти „Шкембе фест“, међународно кулинарско такмичење (ФОТО/ ВИДЕО)

Foto: R. Šegrt

Kuvaju ga, uglavnom, muškarci, koji ga više i jedu, a žene najčešće izbegavaju. Reč je o škembićima kojima Kikinđani već četvrtu godinu posvećuju jedan dan. Kuvanje ovog specijaliteta pretvorili su u takmičenje koje su nazvali "Škembe fest". Ovaj put pripremalo ga je dvadeset gurmana iz Srbije, Hrvatske, Rumunije i Mađarske. Ovo jelo poznato je u svim ovim zemljama. Zato je ovaj festival hrane mirisao i na prijateljstvo.

I kod nas i u komšiluku škembići su jednako ne(popularni). Neki ih obožavaju, a drugi ne žele ni da ih okuse. To je najbolje objasnio Domagoj Jakopović iz Zagreba.

- Kod nas se škembići zovu tripice, tripe, dropčići, a najčešće fileki. Oko 20 odsto ljudi ih obožava, a onih 80 odsto ne želi ni da čuje za njih, nikada ih nije probalo, niti žele. U Zagrebu je četvrtak dan za fileke, a u mestu Garešnica služe ih svaki dan i to na tri načina: klasično pripremljene sa špekom, kao što se pripremaju i kod vas u Srbiji, zatim pohovane, treći način je orzoto, a ponekad znaju napraviti i sarmu - opisuje Jakopović.

Većina kuvara kaže da škembiće ili mnogo voliš ili ne voliš uopšte. Nema sredine.

Foto: R. Šegrt

Pobednici i žiri

- Može da se kaže da je ovo muško jelo, zato što je priprema teška za žene. Škembići su jakog ukusa, teški su, dobro su začinjeni, imaju i ljutinu, ja dodajem i belo vino, a imaju i taj specifičan ukus, pa to ženama, uglavnom, ne prija. A mi muškarci to "gasimo" pivom, pa nam prija. Prvi put sam ih jeo pre pola godine. Volim sve da probam, pa sam i njih okusio bez predrasuda i ubeđivanja. Pre mesec dana sam ih prvi put kuvao kako bih se spremio za takmičenje. Meni se veoma dopadaju - otkrio je Branislav Zavišin iz Kikinde, koji je skuvao oko pet kilograma škembića.

Foto: R. Šegrt

Škembići

Još jedan veliki gurman iz Kikinde, Milorad Šibul, obožava škembiće. On je i pokretač i organizator "Škembe festa" iz vrlo praktičnih razloga.

Foto: R. Šegrt

Škembići su teški za pripremu

- Moje društvo i ja volimo da jedemo škembiće, ali niko ne zna da ih kuva. Zato sam rešio da okupimo one koji znaju da ih pripreme. Tako je, pre četiri godine, nastao "Škembe fest". To je takođe jelo ovog podneblja isto kao i majuške, švargle, čvarci, šunke i kobasice - kaže Šibul, koji je u međuvremenu naučio da kuva škembiće, pa je čak pobedio na takmičenju u Hrvatskoj, i to u Garešnici gde fileki imaju visoko mesto na listi specijaliteta.

Foto: R. Šegrt

Takmičar iz Hrvatske

Kuvari koji znaju da pripreme škembiće saglasni su da je najvažnije da je škembe (juneći, jagnjeći ili svinjski želudac) kvalitetan. Juneći je najbolji. Presudna je dobra obrada koja traje i dva dana, posebno kad se koristi svež. I onaj iz radnje treba da se dobro i dugo probari. Kasnije se škembići kuvaju slično kao gulaš.

Foto: R. Šegrt

Škembiće ili voliš ili ne voliš

Pobednici Kikinđani

KVALITET škembića na "Škembe festu" ocenjivao je međunarodni žiri, članovi su bili iz Hrvatske, Rumunije i naše zemlje. Najbolji specijalitet pripremili su Kikinđani, prvo mesto zauzela je ekipa Branislava Momčilova, na drugom mestu je Rudolf Pavli, a na trećem Petar Milić.

- Prelep je ambijent ovde pored jezera, poseta je izvrsna, svi su nas lepo prihvatili, gostoljubivi su prema nama iz Hrvatske. Jedino iznenađenje za mene je što je sve ravno - opisao nam je Domagoj Jakopović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KADA JE RAK PLUĆA IZLEČIV? Doktorka Đurđević dala odgoor na pitanje o strašnoj bolesti (VIDEO)