ERMITAŽ JE SLIKA RUSIJE: Gostovanje jedne od najvećih svetskih riznica kulture u Srbiji, od 24. do 29.oktobra

M. Kralj

05. 10. 2023. u 16:49

BILBORDI širom Beograda već nekoliko dana obznanjuju da će od 24. do 29. oktobra biti održani "Dani Ermitaža u Srbiji", kako je to početkom ove godine, u ekskluzivnom razgovoru za "Večernje novosti", otkrio Mihail Švidkoj, specijalni predstavnik Rusije za međunarodnu kulturnu saradnju.

ЕРМИТАЖ ЈЕ СЛИКА РУСИЈЕ: Гостовање једне од највећих светских ризница културе у Србији, од 24. до 29.октобра

Foto Dani Ermitaža

Manifestacija kojom u goste dolazi najveći ruski muzej, uz to što je deo kulturne saradnje dveju zemalja, mogla bi da bude i uvertira za moguće otvaranje ogranka Ermitaža u Srbiji (poput onog koji je postojao u Amsterdamu), koje je najavio u januaru Švidkoj. A na sajtu "Dani Ermitaža u Srbiji", na kome je objavljen program ove posete, može da se pročita da muzej iz Sankt Peterburga u Narodni muzej Srbije donosi dve postavke: "Nevidljiva umetnost - umetnost koja se može dodirnuti" i "Carski porcelan - epoha Romanovih u dvorskim servisima".

Foto Dani Ermitaža

Nevidljiva umetnost

Kako zbog sankcija ruske izložbe sa originalnim eksponatima trenutno ne mogu da putuju u inostranstvo, reč je o postavkama u kojima se razmenjuju iskustva i maksimalno koriste tehnologije. "Nevidljiva umetnost" je inkluzivna izložba, namenjena slepima i slabovidima, sa taktilnim reprodukcijama nekih od dela iz jedne od najvećih riznica kulturnog blaga na svetu. Deo postavke odnosi se na fresake koje su arheolozi otkrili u srednjoj Aziji, u Pandžikentu, a koje pripadaju sogdijskoj kulturi, ranog srednjeg veka, a uz taktilne reprodukcije, u njihovo predstavljanje uključeni su i animirani filmovi. Deo ove inkluzivne izložbe su i replike iz kolekcije starih ćilima, koje će moći da se dodiruju.

Izložba "Carski porcelan - epoha Romanovih u dvorskim servisima" pokazaće kako se kolekcija Ermitaža može koristiti za izradu novih predmeta. Porcelan iz trpezarija ruskih monarha je reprodukovan u Imperatorskoj fabrici porcelana, sa kojom muzej tesno sarađuje. Tako su na osnovu originalnih istorijskih predmeta iz zbirke Ermitaža, napravljene tačne replike.

Foto Dani Ermitaža

Carski porcelan

Na sajtu "Dani Ermitaža u Srbiji", može da se pročita i intervju Sergeja Belousova sa Mihailom Piotrovskim, direktorom Državnog Ermitaža, povodom gostovanja u Srbiji. On govori o kulturnoj razmeni pod sankcijama, novim partnerima, izložbama...

- Srbija i Rusija imaju tradicionalne istorijske veze, između ostalog i veze nastale posle Oktobarske revolucije - ističe Piotrovski. - Kad sam bio u Beogradu, posetio sam dva groba - Titov i Vrangelov. I jedan i drugi su ličnosti od znač

aja za istoriju, u kojoj ništa nije jednostavno i sve je namotano u zamršeno klupko. I Rusi i Srbi su Sloveni, zajedno smo ratovali, imamo mnogo zajedničkog, imamo mnogo takvih zamršenih čvorova istorije. I to izaziva veliko interesovanje, želju da se pojmi "a šta se sada dešava u Rusiji?". Mislim da dolazak Ermitaža nije samo priča o eksponatima ili o tome kako radi muzej. To je još i razgovor o tome kako Rusija sada živi, šta se tamo menja, šta se stvara. Na kraju krajeva, Ermitaž je svojevrsna slika Rusije. Rusije, koja se svima dopada. Rusije, koju mi predstavljamo.

U okviru "Dana Ermitaža" u Beogradu i Novom Sadu biće održana rusko-srpska naučna arheološka konferencija. U Jugoslovenskoj kinoteci održaće se premijerne projekcije srpskih filmova "Imperatorke" i "Petar I - poslednji car i prvi imperator", koje će predstaviti partner manifestacije "Prijatelji Sankt Peterburga". Posetioce Dana Ermitaža očekuju i master klase, seminari i okrugli stolovi. Direktor Ermitaža Mihail Piotrovski održaće 25. oktobra javno predavanje "Peterburški mostovi kulture" na Univerzitetu u Beogradu.

-Srbija je prva zemlja u Jugoistočnoj Evropi u kojoj Ermitaž pokreće sveobuhvatan program svog prisustva- otkriva Piotrovski. - "Dani Ermitaža" su samo početak dugoročnog delovanja našeg muzeja u regionu. U tom smislu imamo veliku podršku kako Ministarstva kulture Srbije, tako i našeg partnera, kompanije "Gasprom njeft", koja ovde posluje već duže vreme. U složenoj međunarodnoj situaciji, format "Dana Ermitaža" omogućava nam da nastavimo punopravni kulturni dijalog između prijateljskih zemalja i razmenjujemo naučna iskustva i nova otkrića u oblasti nauke i umetnosti. Pravimo prvi i veoma važan korak u razvoju naših projekata u Srbiji. Razmere "Dana Ermitaža" govore o ozbiljnosti naših planova.

MINISTARKA KULTURE MAJA GOJKOVIĆ O "DANIMA ERMITAŽA U SRBIJI"

VELIKO mi je zadovoljstvo što se prvi "Dani Ermitaža" organizuju u Srbiji, što je priznanje za našu kulturnu diplomatiju i potvrda da kao država zavređujemo značajno mesto na međunarodnoj umetničkoj sceni - izjavila je Maja Gojković, ministarka kulture, povodom "Dana Ermitaža u Srbiji". -  Kroz istoriju smo pokazali da kao narod umemo da čuvamo svoju tradiciju ali i da poštujemo različitost. Kultura nam pomaže da se bolje upoznamo i povežemo sa drugim narodima kako bismo nastavili da negujemo kulturno blago koje imamo, a uporedo razvijali savremeno stvaralaštvo za buduće naraštaje. To potvrđujemo i kao domaćini ove važne manifestacije koja će posetiocima naših najznačajnijih ustanova kulture u Beogradu i Novom Sadu približiti bogatstvo Ermitaža i rusku umetnost. "Dani Ermitaža" premijerno će domaćoj publici predstaviti deo impresivnog opusa jednog od najpoznatijih umetničkih i kulturno - istorijskih muzeja na svetu. Publika će tokom manifestacije imati priliku da upozna i rusko filmsko stvaralaštvo, operu, arheologiju i čuveni Balet "Jakobson" iz Sankt Peterburga. Uz kvalitetan program, "Dani Ermitaža" su i prilika za naše umetnike da razmene iskustva, prošire vidike i iznedre nove ideje kojima će obogatiti kulturnu pozornicu Srbije. Uz dobrodošlicu dragim gostima iz ruskih ustanova kulture, nadam se da će manifestacija prerasti u tradiciju na radost svih umetnika i poklonika umetnosti.

Opera i balet

PORED izložbi u Narodnom muzeju, "Dani Ermitaža u Srbiji" biće propraćeni i programima u Narodnom pozorištu. Petrogradski državni akademski teatar baleta "Leonid Jakobson", održaće predstave 24. i 25. oktobra, dok će narodni umetnik Rusije, operski pevač Vasilije Gerelo imati koncert 28. oktobra.

Foto Dani Ermitaža

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)