MARIJINE BRAZDE ZA ČISTU DESETKU: Devojka iz vrnjačkog Novog Sela predstavlja Srbiju na Svetskom kupu u oranju u Letoniji

G. ĆIROVIĆ

26. 09. 2023. u 15:18

NjENE brazde su najbolje i najdublje. Njene oranice, kažu, najplodnije. Njeno umeće u upravljanju traktorom besprekorno. Njena strast su motori, traktori, plugovi… Ona je Marija Seočenac (23), devojka-zmaj iz Novog Sela kod Vrnjačke Banje, apsolvent Tehnološko-metalurškog fakulteta u Beogradu, prva ženska predstavnica u istoriji Srbije na Svetskom kupu u oranju koje će narednog meseca biti održano u Letoniji.

МАРИЈИНЕ БРАЗДЕ ЗА ЧИСТУ ДЕСЕТКУ: Девојка из врњачког Новог Села представља Србију на Светском купу у орању у Летонији

privatna arhiva

Pre dve godine Marija je u Srbobranu, kao jedina žena u konkurenciji pedesetak muškaraca iz svih krajeva Srbije, pobedila na takmičenju u oranju i to u najjačoj i najzahtevnijoj „C“ kategoriji. Demonstrirajući zavidnu veštinu u upravljanju velikim traktorom sa četiri pluga, ova skromna devojka skrenula je pažnju šire javnosti iako je već pobeđivala i na nadmetanju „Prva brazda“ koje se duže od decenije održava u njenom rodnom Novom Selu.

- Tako je i došlo do toga da predstavljam Srbiju na Svetskom kupu u oranju u Letoniji na kojem nismo učestvovali još od 2012. godine. Sada smo ponovo tu, ali u revijalnom delu. Uskoro bi ponovo trebalo da budemo primljeni u Svetsku oračku asocijaciju kako bismo mogli da se na narednim takmičenjima nadmećemo i u zvaničnoj konkurenciji i borimo za medalje. Za mene je velika privilegija i čast što ću predstavljati Srbiju na tako jednom značajnom događaju i malo je reći da mi je srce puno, čak mogu da kažem da mi se san ispunio – u dahu priča Marija Seočanac.

privatna arhiva

 

Njena ljubav prema oranju, ističe, javila se još u ranom detinjstvu. Svoju prvu brzdu uzorala je pomažući svom dedi Vojislavu kada je imala samo osam godina. Danas koristi svaku priliku da pomogne ocu Goranu u najtežim poljoprivrednim poslovima.

- Rođena sam na selu gde je potpuno uobičajeno i normalno da svi rade sve poslove, od skupljanja deteline, pa do vožnje traktora. Uvek sam imala želju da pomognem svojoj porodici u poljoprivrednim poslovima. Sa dedom sam bukvalno odmalena na traktoru. Imao je običaj da me pozove da idemo da oremo zajedno ili da kaže da mu dovezem traktor do ove ili one njive. Od njega sam, a potom i od oca sve naučila. Već sa 12 godina samostalno sam orala. Prvo je to bila potreba da pomognem, a iz toga se rodila ljubav, želja da još više učim i napredujem – dodaje ova skromna devojka.

privatna arhiva

Marija sa dedom Vojislavom

Sa samo 15 navršenih godina Marija je pobeđivala u oračkim takmičenjima za najbolju brazdu često ostavljajući u čudu svoje muške konkurente. Odlazak u Letoniju na Svetski kup, kako ističe, za nju je veliki korak napred. Zato se, pod nadzorom i budnim okom svog oca Gorana, i uz ogromnu podršku porodice, ozbiljno priprema za takmičenje, vodeći računa o dubini svake brazde, pravcima, ispravnom ulasku i izlasku sa njive, o najsitnijim detaljima koji obično znaju da budu odlučujući i presudni.

- Bez obzira na to što nastupam u revijalnom delu, predstavljam i promovišem Srbiju i svoje selo i zato moram da budem potpuno spremna. Takmičarski plug je specifičan zato je potrebno mnogo vežbanja, a „C“ kategorija odnosi se na traktor sa tri ili više plugova. Nadam se da ću ispuniti najpre svoja, a onda i očekivanja svih ostalih koji me podržavaju.

privatna arhiva

 

Marijini planovi za budućnost, kada završi fakultet, kako kaže, vezani su za Srbiju. Njeni orački poduhvati i rezultati, naročito posle prvog mesta u Srbobranu, nisu prošli nezapaženo, pa je već dobila „nezvaničnu“ ponudu za posao od Ministarstva poljoprivrede koje će i snositi troškove putovanja u Letoniju.

STRAST - MOĆNI DVOTOČKAŠI

UZ traktore, Marijina velika ljubav i strast su moćni dvotočkaši. Imala je manje od sedam godina kada je kroz selo vozila motor, prilagođen svom uzrastu. Ponekad je u njemu odlazila i u školu.

- Motor mi je neka vrsta prve ljubavi – pojašnjava Marija. - Brata i mene je otac vodio da vozimo motor tamo gde je bezbedno, gde nema ni saobraćaja ni pešaka. Eto, na točkovima sam bukvalno ceo život.

- Što se kaže „držim ih za reč“ - kroz smeh dodaje naša predstavnica na predstojećem Svetskom oračkom kupu. - Mislim da Srbija ima mnogo neiskorišćenog poljoprivrednog potencijala koji moramo da razvijamo. Zato želim da dam svoj doprinos, da utičem, promovišem i pomognem razvoju poljoprivrede prvo u svom Novom Selu, potom na teritoriji vrnjačke opštine, pa zatim i Srbije. Imamo pravo blago na raspolaganju, imamo znanje, stručnjake, uz još bolje resurse i malo više truda, ubeđena sam da možemo postati lideri u regionu.

privatna arhiva

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)