UZDANICE OTADŽBINE I NARODA: Reporteri "Novosti" sa artiljercima 2. brigade Kopnene vojske

G. ĆIROVIĆ

23. 09. 2023. u 12:00

SLEDEĆI tradiciju i čuvajući tekovine slavnih srpskih artiljeraca, svojih prethodnika u ratovima i pobedama naše vojske u kojima je artiljerija često imala i presudnu ulogu, modernizacijom borbenih sredstava i opreme, kao i usavršavanjem svojih pripadnika, 23. samohodni haubičko-artiljerijski divizion 2. brigade Kopnene vojske (KoV) i danas je uzdanica svoje otadžbine i naroda.

УЗДАНИЦЕ ОТАЏБИНЕ И НАРОДА: Репортери Новости са артиљерцима 2. бригаде Копнене војске

G.Šljivić

U to su se, u kasarni "Jovan Kursula" u kraljevačkom naselju Jarčujak, uverili i reporteri "Novosti" koji su jedno pre podne proveli sa hrabrim, veštim i stručno osposobljenim pripadnicima ove jedinice profesionalnog sastava Vojske Srbije.

G.Šljivić

Posada haubice u sastavu 23. haubičko-artiljerijskog diviziona

Tom prilikom, predstavljena su nam modernizovana, usavršena i savremena sredstva i sistemi roda artiljerije, pre svega samohodne haubice i komandno-oklopni transporter koji se od prošle godine nalaze u sastavu ove jedinice, u potpunosti osposobljene i spremne za izvršavanje svih zadataka.

G.Šljivić

 

 - Modernizacija nam je omogućila da budemo pokretljiviji, brži na vatrenom položaju, da za kratko vreme efikasno ostvarimo vatreni zadatak, potom napustimo položaj, a da nas za to vreme neprijatelj ne otkrije. Svakako je ubrzan proces komandovanja u toku izvršavanja vatrenih zadataka jer je sada prenos podataka digitalizovan, a komande se prenose sistemom radio-uređaja. Uz to, borbena sredstva su klimatizovana što olakšava izvršavanje zadataka i u ekstremnim vremenskim uslovima, i pri veoma visokim i niskim temperaturama - kaže major Vladimir Pavlović, komandant 23. samohodnog haubičko-artiljerijskog diviziona 2. brigade KoV.

G.Šljivić

major Vladimir Pavlović, komandant 23. haubičko-artiljerijskog diviziona 2. brigade KoV

Prema njegovim rečima, pripadnici ove jedinice su minule tri godine učestvovali u svim združeno-taktičkim vežbama Vojske Srbije sa artiljerijsko-bojevim gađanjima. Jedinica je bila u prilici da ispali veliki broj projektila ostvarivši odlične rezultate.

Raška, Novi Pazar, Valjevo...

DRUGA brigada KoV sastoji se od pešadijskih, artiljerijskih, oklopnih, mehanizovanih, logističkih, jedinica inžinjerije i artiljerijsko-raketnih jediniica za protivvazduhoplovna dejstva razmeštenih u Kraljevu, Raški, Novom Pazaru, Požegi i Valjevu.

- Naši zadaci definisani su kroz sve tri misije Vojske Srbije: odbrana Republike Srbije od oružanog ugrožavanja spolja, učešće u izgradnji mira u regionu i svetu i podrška civilnim vlastima u suprotstavljanju pretnjama bezbednosti - dodaje poručnik Ivan Obreza.

 - Na nedavnoj vežbi koja je održana na Pasuljanskim livadama videli smo na delu, u borbenim uslovima, kako funkcioniše uvezivanje naših modernizovanih sredstava koja uočavaju cilj sa besposadnim daljinski pilotiranim letelicama, odnosno dronovima. Posle ostvarivanja vatre mi smo, praktično, mogli da obavimo preciznu korekturu i to sve preko dronova. To je veliki iskorak, veoma važan za naše artiljerce, jer sada imamo mogućnost da osmatramo neprijatelja i ostvarujemo dejstva, a da ne šaljemo ljude u osmatranje na prvu borbenu liniju - naglašava major.

G.Šljivić

 

Preko podataka dobijenih od dronova, naime, određuju se koordinate cilja, potom se ostvaruje vatreno dejstvo i u slučaju potrebe obavlja korektura.

 - I sve to čak pet puta brže nego do sada, uz višestruko povećanu vatrenu moć - kaže major Pavlović.

G.Šljivić

 

A, pored opremanja jedinica savremenim borbenim sredstvima i opremom, do 15. oktobra aktuelan je konkurs za popunu Kopnene vojske i to pre svega za artiljerijske, izviđačke i oklopne jedinice, upravo one koje su se u prethodnom periodu najviše modernizovale i razvijale.

- Uz mogućnost stručnog usavršavanja, napredovanja i beneficirani radni staž, ovo je častan i odgovoran poziv za sve mladiće i devojke koji žele da postanu pripadnici Vojske Srbije - kaže poručnik bojnog broda Ivan Obreza, oficir za odnose sa javnošću 2. brigade KoV. - Kandidati nisu u obavezi da imaju završen vojni rok, već će posle konkursa biti upućeni na osnovnu vojničku obuku.

G.Šljivić

Komandno-oklopni transporter

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!