OVO JE BIO PRVI SRPSKI PILOT KOJI JE POLETEO U BALONU: Jedan je i kupio davne 1909. godine(FOTO)

S.BABOVIĆ

15. 07. 2023. u 12:01

KOSTA Miletić (1874-1953) bio je prvi školovani vazduhoplovac u Srbiji, koji je poleteo – balonom!

ОВО ЈЕ БИО ПРВИ СРПСКИ ПИЛОТ КОЈИ ЈЕ ПОЛЕТЕО У БАЛОНУ: Један је и купио давне 1909. године(ФОТО)

UPVLPS

Njegovim koracima po oblacima, krenuće i u Kruševcu, na 7. Međunarodnom festivalu balona, koji u ovom gradu priprema Turistička organizacija od 28. do 30. jula.

Ko je bio Kosta Miletić, inženjerijski kapetan srpske vojske? Autor Zlatomir Grujić u dragocenom tekstu o našem prvom „aeronautu“, spominje da je Miletić učestvovao i u kupovini prvih balona za potrebe srpske vojske. Dogodilo se to nakon donošenja posebne Uredbe o formaciji celokupne vojske od 2.avgusta, 1893.godine, koja je predviđala da se u svakoj diviziji vojske formira vazduhoplovna četa.

Pukovnik Miloš Vasić, navodi se dalje, uspeo je da izdejstvuje državni kredit za šklovanje nekoliko oficira, a među njima i za jednog u vazduhoplovnoj školi u Rusiji. Bio je to Kosta Miletić.

- Tadašnja ruska Tehnička vazduhoplovna škola bila je u Volkovom Polju između Petrovgrada i Carskog Sela – navodi Zlatomir Grujić u tekstu objavljenom na portalu Udruženja penzionisanih vojnih letača i padobranaca Srbije. - Školovanje je završio sa odličnim uspehom, kao drugi u rangu. Vazduhoplovna škola u Petrovgradu spremala je tehničke vazduhoplovne oficire za izradu - konstrukciju balona i aparata, i pilote za vezane i slobodne balone. Pored toga osposobljavala je stručnjake za dresuru i negovanje golubova pismonoša i organizovanje stanica golubije pošte, koje su tada bile u sastavu vazduhoplovstva. Miletić je proveo šest meseci u stanici golubije pošte ove škole i osposobio se, pored upravljanja balonim i za taj posao.

U Rusiji je leteo slobodnim balonom, zajedno sa ruskim oficirom Orlovim 1902.godine, i tom prilikom postigao rekord sa visionom 1.100 metara i doletom od 180 kilometara. 

Miletić je po povratku u Srbiju raspoređivan u više jedinica i nije uspevao da zainteresuje vojsku za stečena znanja u Rusiji. Tek 1908.godine polazi mu za rukom da osnuje prvu srpsku stanicu golubije pošte u Medoševcu kod Niša, a naredne godine i da radi formiranju balonskoh odeljenja.

- Lično je učestvovao u kupovini balona kod nemačke fabrike "August Redinger" iz Augzburga - navodi Grujić. - Tada je kupljen jedan vezani zmaj - balon "Draken" i dva sferna balona, od kojih je jedan nazvan "Srbija", a drugi "Bosna i Hercegovina".

Prilikom prijema balona 19. aprila 1909. godine, kapetan Kosta Miletić je leteo na balonu "Srbija" sa srpskom zastavom. To je bio prvi let jednog srpskog vazduhoplova sa srpskim pilotom i srpskim obeležjima.

KRUŠEVAC KROZ OBLAKE

7. MEĐUNARODNI festival balona „Kruševac kroz oblake“ održava se na dve lokacije(Park Bagdala, 28.i 29.jula), odnosno Zabavni park „Šarengrad“(30.jul). Najatraktivniji deo festivala, osim programa za najmlađe je i podizanje i spuštanje balona, gde će i posetioci, ukoliko to dozvole vremenske prilike, moći da se okušaju. Turistička organizacija Kruševca pripremila je i dva poklon koncerta na Bagdali. Nastupiće Dejan Petrović Big bend i Željko Samardžić,prvog, odnosno drugog dana festivala.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (0)

ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna prestala da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)