BEOGRAD NARODNIM SLAVLJEM DOČEKAO TESLU: Ceo grad je tog juna 1892. želeo da mu stisne ruku, od kralja, do đaka

Boris Subašić

02. 06. 2023. u 16:50

BEOGRADSKE opštinske novine najavile su 17. maja 1892. pod naslovom "NIKOLA TESLA - gost beogradske opštine" prvu i jedinu posetu velikog naučnika srpskoj prestonici.

БЕОГРАД НАРОДНИМ СЛАВЉЕМ ДОЧЕКАО ТЕСЛУ: Цео град је тог јуна 1892. желео да му стисне руку, од краља, до ђака

vikipedija, NBS, arhiva Novosti

Istraživači Zorica Civrić i Bratislav Stojiljković u svojoj knjizi u izdanju Muzeja Nikole Tesle otkrili su razlog nesklada između najave i teksta i nepoznate detalje njegovog kratkog boravka u Beogradu od 1. do 3. juna (20-22. maja po starom kalendaru), kada je jedini put posetio Srbiju.

Do ove posete došlo je zahvaljujući preduzimljivom Milovanu Marinkoviću, tadašnjem beogradskom gradonačelniku. On je odlučio da učini sve kako bi Tesla, najveća naučna zvezda svoga doba, sa strogo isplanirane turneje po evropskim prestonica svratio i do Srbije koja nije bila u planu.

Saznavši kada će naučnik boraviti u Pešti Marinković je tamo poslao delegaciju da ga čeka sa molbom: "...da učini čast prestonici svoga plemena, našoj varoši Beogradu da bude njen gost koliko mu bude vremena bilo na raspoloženju i da nam tom prilikom, ma i posredno, pomogne svojim u svetu priznatim znanjem, naročito u pitanju našeg električnog osvetljenja varoši".

Tesla je bez premišljanja prihvatio poziv sunarodnika, a kada je delegacija telegrafom to javila Marinkoviću, Beogradske opštinske novine na čiji je olovni slog nestrpljivo čekala štamparska presa imale su vremena da važnu informaciju obznane samo naslovom na prvoj strani.

vikipedija, NBS, arhiva Novosti

Nikola Tesla 1893.

I ova vest od jedne rečenice izazvala je euforiju u Begradu, a može se samo zamisliti šta bi se desilo da je odštampan ceo Teslin odgovor: "Sva slava, koju sam doživeo osobito u poslednje vreme u Londonu i Parizu, nije mi ništa, sićušno je sve ono prema odlikovanju vašem, gospodo. Kolevka mojih dedova, kraljevina Srbija... prestonica Srbinova poziva me - to je odlikovanje za mene veliko i ništa mi na svetu, u životu mome, neće biti draže od ovog odlikovanja. Ja sam srećan što sam Srbin i tim imenom ponosiću se do veka".

Srpska prestonica je uzavrela od uzbuđenja zbog dolaska velikog naučnika. Teslu je 1. juna 1892. uveče na Beogradskoj železničkoj stanici čekala masa sveta, vojna muzika i hor "Obilić", zvaničnici i naučnici, studenati i školarci, Beograđani svih generacija.

Ceo sat razgovarao sa kraljem Aleksandrom Prvim Obrenovićem

Kada je utihnuo poslednji pisak lokomotive otvorila su se vrata vagona kroz koja je izašao " G. Tesla, lep, crnomanjast čovek, malih tankih brkova, visoka i lepa stasa, vedra čela izgleda mlađi no što je, pri tome je vrlo prijatan i simpatičan, a njegov blag osmeh privlači čovaka da mu odmah pokloni svoje simpatije", kako ga je opisao reporter "Srpskih novina".

Skromni naučnik nije očekivao pravu narodnu svetkovinu zbog svog dolaska.

- U sredu 20. ovog meseca u 11 sati u veče došao je u Beograd čuveni elektrotehničar g. Nikola Tesla, Srbin, građanin slobodne Amerike, naučenjak svetskog glasa, čije ime dans zanima sav obrazovani svet. Na železničkoj stanici dočekali su milog gosta: predsednik opštine beogradske, članovi odbora za doček, profesori, velikoškolska omladina i vrlo mnogo građana i beogradske publike što se beše tu iskupila da vidi i dočeka svog brata, koji je u dalekom svetu stekao svojim radom čuveno naučno ime. Kad je g. Tesla izašao iz vagona, u običnom, prostom puničkom odelu pozdravljen je burnim usklicima".

vikipedija, NBS, arhiva Novosti

Beogradska železnička stanica krajem 19. veka

Zbunjeni Tesla se pozdravio sa predsednikom opštine, članovima članovima odbora za doček, profesorima ali i sa mnogima iz oduševljene mase jer "kao da je svaki u varoši te večeri želeo da mu stisne ruku".

U sitne sate uspeo je da stigne do hotela "Imperijal" gde je smešten, a već ujutro sledio je niz zvaničnih susreta. U pratnji Andre Nikolića, Ministra prosvete i crkvenih dela, otišao je Stari Dvor gde ga je primio kralj Aleksandar Prvi Obrenović, tada još maloletan mladić, sa kojim se zadržao u razgovoru ceo sat, a zatim je posetio i prvog kraljevskog namesnika Jovana Ristića.

-Pred svima ovim visokim ličnostima Tesla je izjavljivao svoju radost što mu se dala prilika da nekoliko trenutaka provede među svojom braćom Srbima. Po ručku je naš vrli gost posetio Narodni muzej i pošto je sat i više probavio u njemu razgledajući srpske starine, otišao je u Veliku školu, da se lično upozna sa profesorima našeg najvećeg prosvetnog zavoda. Sem profesora dočekala ga je u sva velikoškolska omladina - izveštavale su "Beogradske opštinske novine".

Reporter "Srpskih novina" preneo je atmosferu iz sale Velike škole:

vikipedija, NBS, arhiva Novosti

Najava Tesline posete Srbiji

- Dočekala ga je sva velikoškolska omladina burnim usklicima:"Živio!Dobro nam došao!" Posle nekoliko reči g. rektora koji ga je prikazao omladini, zahvalio se podužim lepim govorom u kome je dao izraza svome ushićenju i radosti koju oseća, videći se dočekan s takvim oduševljenjem u sredini svoje braće Srba. Govor njegov prekidan je oduševljenim i burnim usklicima".

Istraživači su pronašli govor kojim je veliki naučnik izazvao oduševljenje.

Ja sam srećan što sam Srbin i tim imenom ponosiću se do veka

- Svoju radost, koju ja ovoga trenutka osećam, ja ne umem da vam iskažem, ali se radujem što mogu ovom prilikom da pred vama, mila braćo, izrazim svagda svoje najmilije zadovoljstvo, da sam bio i da vazda ostajem samo Srbin i ništa više. Dešava se gosodo, da čovek, udaljen od svoje otadžbine zanet poslom kakvim se ja zanimam, po katkad smete s uma svoje ime, svoju narodnost i svoju otadžbinu. Ali toga, gospodo, kod mene nikad nije bilo, a nadam se da ga i neće i ne može nikad ni biti. Ako se ja i ne nalazim među vama, da kao i vi što više privredim na oltaru srpske misli, ja radim drugi posao, na drugi način proslavljam ime srpsko i na drugi način radim i trudim se, da koliko mogu i ja što korisno privredim svome narodu i svojoj miloj braći. I ako ima kakve slave i zasluge za čovečanstvo, da se pripiše mome imenu, to ta počast još više pripada srpskom imenu, srpskom narodu iz čije sam sredine ja ponikao - govorio je Tesla prekidan ovacijama.

 

vikipedija, NBS, arhiva Novosti

Beogradska Velika škola krajem 19. veka

Oko pola šest popodne Tesla sa predsednikom opštine, profesorima Velike škole i drgim učenim ljudima naučnik se prošetao po Kalemegdanu i beogradskoj tvrđavi, a uveče su ga domaćini odveli u Smutekovac, vilu u okviru Vajfertove pivare "gde je opština beogradska u čast svoga gosta srpemila druževnu večeru i dala prilike mnogim ljudimma od nauke da ga upoznaju".

- Te večeri skupilo se oko Tesle više od stotine koje predstavnika sviju prosvetnih zavoda u Beogradu, koje drugih odličnih građana. Na svačijem se licu mogla videti radst što je u svome društvu mogao videti čoveka koji će svojim umom učiniti eru u nauci, u istoriji ljudske kulture, koji će dokazati da je i Srpski narod sposoban ne samo da bude obrazovan nego i da prednjači u obrazovanju, koji će sjajno osvetlati obraz srpskome narodu pred celim svetom i na polju nauke. No i naš mili gost Nikola Tesla nije sa manje radovao što je video oko sebe toliko mnogo iskrenih poštovalaca izjaviv da će mu ovaj srdačni prijem dati nove snage da započeti rad produži i dovrši, te da tako što više koristi nauci i srpskome narodu - oduševljeno je izveštavao iz Smutekovca reporter Beogradskih opštinskih novina.

vikipedija, NBS, arhiva Novosti

Uredba iz 1892. o odlikovanju Nikole Tesle

Prvu zdravicu Tesla je posvetio mladom kralju Alkesandru pomenuvši da ga je on "primio vrlo ljubazno, interesujući se za nauku".

Usledio je niz odgovora domaćina.

- Nazdravio je g. Tesli prvu zdravicu g.Alković, profesor Velike škole... G.Tesla je zahvalio na zdarvici i u svome govoru pomenuo da će njegovo srce, daleko preko Atlantskoga okeana, vazda kucati za srpstvo i njegovu budućnost.....Odgovor g. Teslin dočekan je burnim i dugotrajnim "Živeo!" G. Đoka Stanojević izneo je u živom i lepom govoru, na način razumljiv i za širi svet, kakve su zasluge g. Tesle u elektrotehnici... Za ovim je uvaženi starina Zmaj potresnim glasom pročitao svoj govor napisan u stihovima "Pozdrav Nikoli Tesli po dolasku mu u Beograd". G.Teslu neobično su potresle reči g. Zmaja kao i sve prisutne i on je poljubio omiljnoga pesnika u ruku...Bilo je još zdravica. G. Tasa Bogdanović napio je gostu u ime njegovih zemljaka Ličana, g.Aandra Đorđević u ime "Društva Svetog Save", g. Milašinović u ime srpskih inženjera, g Stamenković u ime trgovaca, g. Đoka Jovanović u ime lekara...Govorili su još i G. Giga Geršić i g.Dučić.... Veselje je trajalo do pola jedan, kada je gost ustao i oprostivši se sa svima otišao ispraćen burnim "živeo" i "srećan put" - oprostio se sa Teslom i reporter "Srpskih novina" u ranim jutarnjim časovima 3. juna 1892. godine.

BONUS VIDEO - VELIKI NAUČNIK I GENIJE: Nikola Tesla je umro u bedi i siromaštvu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri