LEČIO, ALI I PODUČAVAO PACIJENTE: Znate li ko je Dobrivoje Ger Popović - Po njemu se danas zove Dom zdravlja u Aleksandrovcu (FOTO)

S.BABOVIĆ

31. 05. 2023. u 15:40

DOBRIVOJE Ger Popović (1875-1935) iz Aleksandrovca nije bio samo izuzetan lekar, već je požrtvovano i neumorno pomagao običnim ljudima da razumeju prirodu svake bolesti i kako mogu da je spreče.

ЛЕЧИО, АЛИ И ПОДУЧАВАО ПАЦИЈЕНТЕ: Знате ли ко је  Добривоје Гер Поповић - По њему се данас зове Дом здравља у Александровцу (ФОТО)

Foto:biblioteka Krusevac

 - Dr Dobrivoje je rođen u staroj i čestitoj svešteničkoj porodici, poznatoj po svom poštenju i rodoljublju - napominje se u njegovog zvaničnoj biografiji u aleksandrovačkom Domu zdravlja, koji nosi njegovo ime. - Zapojen ovim vrlinama, po svršenoj osnovnoj školi u mestu svog rođenja, nastavlja dalje školovanje u gimnaziji u Kruševcu. U Beču studira medicinsku nauku, koju uspešno i na vreme završava 1900.

Lekar svog sreza postaje 1901. godine, a od 1905. do 1909. godine je uposlen u Svilajncu.

Za samo osam godina postaje jedan od najboljih srpskih lekara, koga kolege jednoglasno biraju za "samoupravnog doktora higijeničara kragujevačkog okruga".

- Na ovom položaju zatiče ga Balkanski rat u koji ulazi sa činom kapetana kao pukovski lekar 11. pešadijskog puka, a posle 1913. godine, dobija čin majora i učestvuje u Prvom svetskom ratu, najpre kao lekar zavojišta Šumadijske divizije, a potom na Solunskom frontu kao rezervni sanitetski oficir - napominje se u biografiji dr Dobrivoja Ger Popovića. - Kad je Svetski rat okončan, vraća se u Kragujevac i dobija položaj fizikusa okruga kragujevačkog.

Dr Popović je radio na osnivanju socijalnih ustanova i 1920. godine postaje načelnik Ministarstva socijalne politike, kao i Ministarstva narodnog zdravlja. Na tom položaju ostaje sve do 1924. godine, kada ga postavljaju za pomoćnika ministra. Bio je i narodni poslanik.

Narodna biblioteka u Kruševcu digitalizovala je njegove knjige, koje su pravo malo bogatstvo za sve one koji bi da se informišu o osnovnim lekcijama o zdravlju, ali i demografskim pitanjima. U digitalnom izdanju mogu se čitati „Čitanka o zdravlja za decu i đake“, „Troglava aždaja“, „Preporođaj sela“, „Prva pomoć u nesrećnim slučajevima“ „Zarazne bolesti“. Svaka knjiga ima i bogate ilustracije.


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VELIKA FRKA U DENVERU: Nikola Jokić i NBA šampioni upali u probleme!