JELO KOJE MORATE PROBATI: Gulaš od govedine i cvekle
Kombinovanjem raznog povrća, začina i mesa dobija se poseban ukus koji se ne zaboravlja.

Foto: Shutterstock
Sastojci:
- 700 g cvekle
- 1 kg goveđeg pečenja
- 1 kašika ulja
- 3 kašike integralnog pšeničnog brašna
- 475 g seckanog luka
- 80 g seckane paprike
- 240 g seckane šargarepe
- 120 g seckanog celera
- 400 g tanko narezanog mladog luka
- 240 g paradajz sosa
- 480 ml vode
- 480 ml suvog vina
- 1 ½ kašičica soli
- 1 kašičica bibera
- ½ kašičice paprike
- ½ kašičice majčine dušice
- 1 ½ kašičica origana
- 2 kašičice bosiljka
Priprema:
Kako biste napravili gulaš, prvo ispecite cveklu. Zagrejte rernu na 176 stepeni C. Operite cveklu i probušite par rupa u njoj. Ubacite je u vatrostalnu tepsiju i prelijte tankim slojem vode. Poklopite aluminijumskom folijom i pecite u rerni.
Nakon što cvekla zamiriše, izvadite je iz rerne i jednu izbušite nožem. Ako nož lako prodre, gotovo je. Ako ne, po potrebi dodajte malo vode u posudu, dobro ih poklopite i vratite u rernu, pa proverite za 15 minuta. Obično je potrebno 1-2 sata u zavisnosti od veličine cvekle.
Kada je pečena, izvadite je iz rerne, ohladite i oljuštite. Iseckajte je na kocke. Zatim isecite govedinu na kocke i osušite papirnim ubrusima. Zagrejte 1 kašiku ulja u tiganju. Kada je vrelo dodajte jedan komad mesa u tiganj. Trebalo bi da cvrči. Ubacite preostale komade mesa i pržite. Kada donja strana postane tamno smeđa, okrenite. Kada ispržite stavite na stranu.
Napravite zapršku tako što ćete da pomešate 3 kašike integralnog pšeničnog brašna u suvi tiganj. Zagrejte ga na niskoj temperaturi. Kada osetite miris prženog brašna, promešajte. Kada postane malo tamniji od putera od kikirikija, sklonite ga sa vatre. U tiganju u kome ste pržili meso ispržite šargarepu, papriku, crni luk, celer i mladi luk. Kada povrće omekša dodajte paradajz sos, 3 kašike zaprške, vodu, suvo vino, so, biber, crvenu papriku, majčinu dušicu i bosiljak, kao i meso.
Pustite da provri, smanjite na laganu vatri i poklopite. Pustite da se krčka 2 sata. Mešajte otprilike svakih 20 minuta. Trebalo bi da se zgusne. Ako postane previše gusto, dodajte vodu. Ako je nakon 2 sata previše retko, skinite poklopac i dinstajte do željene gustine. Kada sos bude željene gustine dodajte cveklu i promešajte. Prijatno!
(stvarukusa)
Preporučujemo

TRAMP OTKRIO KOLIKO LjUDI NEDELjNO GINE U UKRAJINI: "Putin ubija mnogo ukrajinskih vojnika"
PREDSEDNIK Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp izjavio je danas da je nezadovoljan ponašanjem ruskog predsednika Vladimira Putina i naveo da razmatra nove sankcije protiv Rusije.
08. 07. 2025. u 20:36

SKANDAL! PLENKOVIĆ O USTAŠKOM KONCERTU TOMPSONA: "Ponosni smo, jedino on može da okupi pola miliona"
PREMIJER Hrvatske Andrej Plenković održao je konferenciju za medije nakon sednice Predsedništva Hrvatske demokratske zajednice (HDZ). Glavna tema bila je koncert Marka Perkovića Tompsona na Hipodromu i ustaška ikonografija koja se tamo mogla videti, ali i čuti.
07. 07. 2025. u 18:33

KINEZI NAPALI NEMAČKI AVION LASEROM? Berlin potvrdio - brod je naciljao lovca, ambasador hitno pozvan na razgovor
KINESKI ratni brod laserski je ciljao nemački avion iznad Crvenog mora tokom misije EU, tvrdi nemačka vlada. Berlin je ocenio incident kao ozbiljan bezbednosni propust i pozvao kineskog ambasadora na hitan razgovor.
10. 07. 2025. u 12:53
Komentari (0)