JELO KOJE MORATE PROBATI: Gulaš od govedine i cvekle
Kombinovanjem raznog povrća, začina i mesa dobija se poseban ukus koji se ne zaboravlja.
Foto: Shutterstock
Sastojci:
- 700 g cvekle
- 1 kg goveđeg pečenja
- 1 kašika ulja
- 3 kašike integralnog pšeničnog brašna
- 475 g seckanog luka
- 80 g seckane paprike
- 240 g seckane šargarepe
- 120 g seckanog celera
- 400 g tanko narezanog mladog luka
- 240 g paradajz sosa
- 480 ml vode
- 480 ml suvog vina
- 1 ½ kašičica soli
- 1 kašičica bibera
- ½ kašičice paprike
- ½ kašičice majčine dušice
- 1 ½ kašičica origana
- 2 kašičice bosiljka
Priprema:
Kako biste napravili gulaš, prvo ispecite cveklu. Zagrejte rernu na 176 stepeni C. Operite cveklu i probušite par rupa u njoj. Ubacite je u vatrostalnu tepsiju i prelijte tankim slojem vode. Poklopite aluminijumskom folijom i pecite u rerni.
Nakon što cvekla zamiriše, izvadite je iz rerne i jednu izbušite nožem. Ako nož lako prodre, gotovo je. Ako ne, po potrebi dodajte malo vode u posudu, dobro ih poklopite i vratite u rernu, pa proverite za 15 minuta. Obično je potrebno 1-2 sata u zavisnosti od veličine cvekle.
Kada je pečena, izvadite je iz rerne, ohladite i oljuštite. Iseckajte je na kocke. Zatim isecite govedinu na kocke i osušite papirnim ubrusima. Zagrejte 1 kašiku ulja u tiganju. Kada je vrelo dodajte jedan komad mesa u tiganj. Trebalo bi da cvrči. Ubacite preostale komade mesa i pržite. Kada donja strana postane tamno smeđa, okrenite. Kada ispržite stavite na stranu.
Napravite zapršku tako što ćete da pomešate 3 kašike integralnog pšeničnog brašna u suvi tiganj. Zagrejte ga na niskoj temperaturi. Kada osetite miris prženog brašna, promešajte. Kada postane malo tamniji od putera od kikirikija, sklonite ga sa vatre. U tiganju u kome ste pržili meso ispržite šargarepu, papriku, crni luk, celer i mladi luk. Kada povrće omekša dodajte paradajz sos, 3 kašike zaprške, vodu, suvo vino, so, biber, crvenu papriku, majčinu dušicu i bosiljak, kao i meso.
Pustite da provri, smanjite na laganu vatri i poklopite. Pustite da se krčka 2 sata. Mešajte otprilike svakih 20 minuta. Trebalo bi da se zgusne. Ako postane previše gusto, dodajte vodu. Ako je nakon 2 sata previše retko, skinite poklopac i dinstajte do željene gustine. Kada sos bude željene gustine dodajte cveklu i promešajte. Prijatno!
(stvarukusa)
Preporučujemo
TRAMP DONEO ODLUKU: Povlači ambasadore i diplomate iz okruženja Srbije
ADMINISTRACIJA američkog predsednika Donalda Trampa povlači skoro 30 karijernih diplomata sa ambasadorskih i drugih visokih pozicija u diplomatskim predstavništvima SAD u svetu.
22. 12. 2025. u 10:32
RUSI ĆE NAPASTI EU MNOGO RANIJE: Veliko upozorenje iz Ukrajine, poznata godina i glavna meta
RUSIJA je pomerila svoje planove za direktnu agresiju sa 2030. na 2027. godinu, a Evropa je sve glasnija o riziku od direktnog sukoba, u kojem bi se baltičke države mogle naći pod okupacijom.
20. 12. 2025. u 09:41
AMERIKANAC JASAN: "Ukrajinci, privatno, priznaju da će izgubiti Donjeck, ali..."
POTPREDSEDNIH SAD Džej Di Vens izjavio je danas da su teritorijalna pitanja ključna tačka sporenja u pregovorima.
22. 12. 2025. u 19:29
Komentari (0)