DŽONSON&DŽONSON PREPOLOVIO ISPORUKE EU: Zalihe samo 5 miliona doza

Tanjug

17. 05. 2021. u 20:06

KOMPANIJA DŽonson & DŽonson ove nedelje upola je smanjila očekivane isporuke vakcina protiv korone Evropskoj uniji, javlja Rojters pozivajući se na diplomatske izvore i povezujući to s problemima sa snabdevanjem, sa kojima se kompanija suočila otkako je u aprilu započela isporuku doza evropskom bloku.

ЏОНСОН&ЏОНСОН ПРЕПОЛОВИО ИСПОРУКЕ ЕУ: Залихе само 5 милиона доза

Foto: Depositphotos

Prema ugovoru sa EU, DŽonson & DŽonson se obavezao da će isporučiti 55 miliona doza svoje jednokratne vakcine u drugom kvartalu. Međutim, sredinom tromesečja isporučio je manje od pet miliona doza, što je ispod 10 odsto predviđene količine.

Pored ovih početnih kašnjenja, proizvođač lekova „smanjuje isporuke ove nedelje za pola“, kako je rekao jedan zvaničnik EU koji je učestvovao u razgovorima sa proizvođačima vakcina, navodeći da nije jasno koliko će doza biti isporučeno sledeće nedelje, ni koliko doza se očekuje ove nedelje.

DŽonson & DŽonson suočio se sa proizvodnim problemima u Sjedinjenim Državama. Zvaničnik EU rekao je da su doze namenjene EU proizvedene u Sjedinjenim Državama i u fabrici u Lajdenu u Holandiji.

Kompanija je prvobitno planirala da počne da isporučuje doze u EU od 1. aprila, ali je odložila početak isporuka do sredine aprila zbog proizvodnih problema.

Isporuke su tada prekinute, taman kada su počele zbog bezbednosnih razloga, nakon što je u Sjedinjenim Državama privremeno zaustavljena upotreba vakcine radi procene moguće povezanosti sa retkim, ali ozbiljnim krvnim ugrušcima. Isporuke su nastavljene u Evropi otprilike nedelju dana kasnije.

Od ponedeljka je kompanija isporučila 2,6 miliona doza evropskim zemljama, pokazuju podaci Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC).

Evropska komisija, koja ima ažurnije informacije o isporukama, potvrdila je da je u zalihama za sada ispod pet miliona doza.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)