ŠTA AKO STE PROPUSTILI DRUGU DOZU VAKCINE? Ovo treba obavezno da uradite

Novosti online

07. 05. 2021. u 12:05

MNOGI su već primili prvu dozu vakcine protiv korona virusa, međutim, čeka vas i druga.

ШТА АКО СТЕ ПРОПУСТИЛИ ДРУГУ ДОЗУ ВАКЦИНЕ? Ово треба обавезно да урадите

Foto: Depositphotos

Iako se dobija obaveštenje i podsećanje kada bi ona trebalo da se primi, mnogi građani, iz raznih razloga ne budu u mogućnosti to da urade baš taj dan.

Iz kojeg god razloga da ste sprečeni da primite drugu dozu, postavlja se pitanje šta sada? Da li treba uopšte treba da primite drugu dozu, kada bi to trebalo da uradite, da li je potrebna neka priprema...?

Odgovor je zapravo veoma jednostavan, vakcinišite se što pre. Iako je jedna doza poprilično jaka, druga se ipak daje s razlogom - kako biste bili bolje zaštićeniji.

Primera radi, istraživanja su pokazala da ste sa prvom dozom Fajzerove vakcine zaštićeni 80%, dok dve nedelje nakon primanja druge doze ta brojka se povećava na 90%.

- Zaštita od jedne vakcine može da ne traje toliko dugo, kao nakon obe vakcine, pogotovo protiv nekih novih varijanti virusa - kaže Ahmad Kamal iz Santa Klara Veli medicinskog centra, iz Kalifornije.

- To se dešava jer se drugačija vrsta imunološkog odgovora stimuliše drugom injekcijom - kaže Ahmad.

Ono što takođe treba da zapamtite jeste da je zaštićenost organizma najveća tek dve nedelje nakon primanja druge doze, što znači da u međuvremenu treba dodatno da budete na oprezu jer i dalje postoji mogućnost da se zarazite.

(SrbijaDanas)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

NAGLE PROMENE OSIM BILJAKA POREMETILE I LJUDE: Od vremena sam i psihički uzdrmana i nije lepo uopšte...