NE OPRAŠTAMO ONIMA KOJI KUJU AGRESIJU: Kakve poruke je Putin uputio sa velike vojne parade u Moskvi

Branko Vlahović - stalni dopisnik iz Moskve

09. 05. 2021. u 22:02

DAN pobede je za građane Rusije sveti praznik. U ratu su poginuli milioni naših građana, rat je doneo mnogo suza i žalosti, pa se to ne može zaboraviti. Zbog toga nećemo oprostiti onima koji prave agresivne planove - rekao je predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin u nedelju na Crvenom trgu na početku velike vojne parade organizovane povodom 76. godišnjice pobede nad fašizmom.

НЕ ОПРAШТАМО ОНИМА КОЈИ КУЈУ АГРЕСИЈУ: Какве поруке је Путин упутио са велике војне параде у Москви

Putin na paradi

Putin je naglasio da će Rusija čvrsto štititi svoje nacionalne interese i obezbeđivati prava ruskog naroda.

Ruski predsednik ni ovog puta nije svojatao pobedu, već je istakao da je ona bila zajednička i da su narodi SSSR-a dali velike žrtve. Putin je posebno upozorio da sada neki pokušavaju da revidiraju istoriju, a aktivirali su se i poražene snage. Iako nije ulazio u detalje, jasno je da se to odnosilo na neofašiste u Ukrajini i tri bivše sovjetske baltičke republike a sada samostalne države.

Na ovogodišnjoj vojnoj paradi učestvovalo je više od 12.500 vojnika, pitomaca i oficira. Za razliku od ranijih godina bilo je više devojaka koje uče na vojnim i policijskim akademijama. Paradom je komandovao general armije Oleg Saljukov, komandant kopnene vojske Rusije.

Po tradiciji, parada je počela tačno u 10 sati po moskovskom vremenu. Početak su označila zvona sa Spaske kule na Crvenom trgu. Posle raporta ministra odbrane Sergeja Šojgua, vrhovni komandant i predsednik Rusije Vladimir Putin se obratio učesnicima parade, kao i veteranima, učesnicima otadžbinskog rata. Paradu su prenosili glavni ruski TV kanali. Posebnu atmosferu je stvaralo 40 vojnih orkestara sa ukupno 900 muzičara.

Na Crvenom trgu protutnjalo je 190 jedinica vojne tehnike. Među novitetima je bio automobil "tajfun PVO". Pokazano je pet tipova tenkova. Osim nove vojne tehnike, po tradiciji su Crvenim trgom protutnjali čuveni tenkovi T-34 sa kakvim je Crvena armija ratovala i pobedila Hitlera i saveznike.

Veliko interesovanje izazvala je i modernizovana tehnika - PVO kompleks "pancir-SM" sa mini-raketama kojima efikasno i jeftino može da obara protivničke bespilotne letelice, zatim operativno-taktički kompleks "Iskander-M", kao i reaktivni višecevni sistemi "Tornado-S". Publika je mogla da vidi i mnogohvaljeni PVO sistem S-400, za koji u Moskvi tvrde da je u svojoj klasi najbolji na svetu, kao i PVO komplekse "buk-M3" i "tor-M2". Pokazane su i interkontinentalne rakete "jars" koje ne može da zaustavi nijedna PVO odbrana.

Zbog toga što je u subotu ceo dan padala kiša bilo je neizvesno hoće li se održati vazdušni deo parade. U nedelju ujutro je prestala da pada, podigli su se oblaci i nebom iznad Crvenog trga proletelo je 76 aviona i helikoptera. Svi avioni i helikopteri leteli su brzinom od 200 do 550 kilometara na sat, na visini od 180 do 550 metara visine.

Nad Crvenim trgom proleteli su i avioni pete generacije Su-57. Strateške raketonosce Tu-160 pratili su lovci Su-35S.

Po tradiciji, parada je završena preletom čuvenih avio-grupa "striži" (laste) i "ruski vitezi", koji na nebu naprave rusku trobojku.

PRVA PARADA

PRVA parada pobede na Crvenom trgu bila je 24. juna 1945. godine. Paradom je komandovao maršal Konstantin Rokosovski, a raport je primio zamenik vrhovnog komandanta maršal SSSR-a Georgij Žukov. Na Crvenom trgu je marširalo oko 40.000 vojnika i oficira. Zbog lošeg vremena vazdušni deo parade je bio odložen. Na kraju parade, pred Mauzolejom Lenjina bačeno je na zemlju 200 zastava poražene nemačke vojske.

I 3. septembar se smatra danom pobede jer je tada 1945. kapitulirao Japan.

SAMO JEDAN STRANI GOST

OVE godine domaćini nisu zvali strane delegacije na paradu povodom Dana pobede. Jedini strani predsednik koji je bio na svečanoj tribini bio je Emomali Rahmon, lider Tadžikistana. Nedavno je bio oružani sukob na granici Tadžikistana i Kirgistana, pa je Putin morao da ih miri. Zbog toga je Rahmon dolazio u Kremlj i u subotu razgovarao sa predsednikom Putinom, koji ga je zato i pozvao da bude gost na paradi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!