UDAR NA SOPSTVENU DRŽAVU: Tihanovska u Sloveniji lobira protiv Belorusije (FOTO)

Tanjug

03. 05. 2021. u 20:31

BELORUSKA političarka iz opozicije Svetlana Tihanovska je, tokom posete Sloveniji, istakla da je važno da međunarodna zajednica obrati pažnju na situaciju u njenoj zemlji u kojoj su, po njenim rečima, ugrožena ljudska prava političkih protivnika predsednika Aleksandra Lukašenka.

УДАР НА СОПСТВЕНУ ДРЖАВУ: Тихановска у Словенији лобира против Белорусије (ФОТО)

Foto: Arhiva

Tihanovska, koja je u egzilu, danas se sastala sa ministrom spoljnih poslova Anžejem Logarom, čija će zemlja predsedavati Savetom EU u drugoj polovini ove godine.

- Izuzetno je važno da Belorusija bude visoko pozicinirana na dnevnom redu Evropske unije zbog naše teške borbe za demokratske promene - izjavila je Tihanovska nakon sastanka sa slovenačkim ministrom, prenosi AP.

Ona je pozvala Uniju da se oglasi povodom situacije u Belorusiji, posebno kada je reč o ljudskim pravima, koja su po njoj ugrožena, naročito oko vrlo teške situacije u beloruskim zatvorima.

Ministar Logar je, nakon neformalnih razgovora sa Tihanovskom, poručio da će ljudska prava ostati visoko na agendi Evropske unije i u vreme slovenačkog predsedavanja, a izrazio je podršku demokratskim stremljenjima u toj državi.

Tihanovska se kandidovala protiv Lukašenka na prošlogodišnjim predsedničkim izborima u Belorusiji na kojima je on osvojio šesti mandat, ali ona i njene pristalice odbile su da priznaju rezultate uz tvrdnju da su izbori namešteni.

U avgustu se preselila u Litvaniju nedugo nakon izbora.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna