ZBOG ČEGA KRALJICA ELIZABETA SLAVI DVA ROĐENDANA? Najdugovečniji britanski monarh danas puni 95 godina

Novosti online

21. 04. 2021. u 15:35

BRITANSKA kraljica Elizabeta II danas puni 95 godina. Jubilarni rođendan razlikovaće se od svih prethodnih koje je slavila u poslednje 73 godine, jer kraj nje neće biti njen suprug vojvoda od Edinburga koji je sahranjen pre samo četiri dana u Vindžoru, gde je i preminuo 9. aprila.

ЗБОГ ЧЕГА КРАЉИЦА ЕЛИЗАБЕТА СЛАВИ ДВА РОЂЕНДАНА? Најдуговечнији британски монарх данас пуни 95 година

Foto: EPA

"Najtužniji rođendan kraljice Elizabete", taj naslov prati brojne tekstove o današnjem važnom datumu za britanski dvor, dok je na Instagram stranici kraljevske porodice objavljena fotografija nasmejane slavljenice, koju je "Dejli mejl" ubrzo ispratio komentarom da je ovo dokaz koliko je britanska vladarka jaka žena.

Pre fotografije nasmejane kraljice na zvaničnoj Instagram stranici dvora objavljena je slika u čast princa Filipa. Osmeh na njenom licu upućen je britanskoj, a i šrioj javnosti i dokaz je da ona ni u najtežim momentima ne zaboravlja na svoje dužnosti.

Kako se zaista oseća, možda i zauvek ostane njena intimna tajna. I kraljica ima prava na tajne, a u moru tekstova o sahrani vojvode od Edinburga, u jednom je naznačeno da je i Elizabeta II "samo žena koja je izgubila muža".

Na Instagram stranici "Kraljevska porodica", koju prati 9.8 miliona ljudi, saopšteno je da će Njeno Visočanstvo ostati u dvorcu u Vindzoru, tokom perioda žalosti nakon smrti princa Filipa.

Elizabeta II koja je na Instagramu dobila pregršt čestitki, samo dan nakon sahrane supruga sa svojim psima uputila se u Frogmor kotidž u Vindžoru, sama se do tamo odvezla zelenim jaguarom.

Pojedini članovi porodice pridružiće joj se danas, ali među njima neće biti njenoj unuka Harija koji se u Ameriku vratio juče, a koji je specijalno zbog sahrane dede doputovao u London, prvi put nakon što je Megzit zvanično stupio na snagu.

Kako će kraljica proslaviti 95 rođendan

"Dejli mejl" piše da će kraljica Elizabeta II rođendan proslaviti sa minimalnim brojem članova porodice koji će je posećivati prema unapred dogovorenom rasporedu.

Kraljicu će posetiti sinovi Endrju i Edvard sa suprugom Sofi, dok će se sa princom Čarlsom, princom Vilijamom i Kejt Midlton čuti preko telefona.

Elizabeta II je u dvonedeljnoj žalosti, a prvi put će se u javnosti pojaviti 11. maja na ceremoniji otvaranja parlamenta, u pratnji sina princa od Velsa.

I prošlogodišnji rođendan britanske kraljice bio je iskorak od prethodnih, a razlog tome bila je pandemija korona virusa. Elizabeta je tada sa vojvodom od Edinburga bila u dvorcu u Vindžoru i rešila je da ne bude tradicionalne počasne pablje. Napravila je prošle godine još jedan pravi presedan zbog epidemije obrativši se građanima pred katolički Uskrs kao poglavar crkve što ranije nije činila, a obratila se i javnosti poručivši da je solidarnost važnija nego ikada pre i da će Britanija pobediti u borbi sa kovidom.

Princ Filip bi 10. juna napunio 100 godina.

Foto: EPA

Dva rođendana kraljice Elizabete II

Važno je reći da se rođendan kraljice slavi dva puta: na dan svog rođenja i druge subote juna, kada se obeležava njen službeni rođendan. Tradiciju duplih rođendana ustanovio je kralj Džordž Drugi 1748.

Kraljica je najčešće pravi rođendan slavila sa porodicom, iako se tog dana u podne u Londonu ispaljivale svečane topovske salve, a u Hajd Parku, u parku oko dvorca Vindzor i kod Tauera, postavljali topovi.

Službeni rođendan proslavljao se javno, velikom vojnom paradom u Londonu, sa 1.400 vojnika, 200 konja i 400 vojnih muzičara.

Parada bi tog svečanog dana krenula Bakingemske palate, a zatim prošla pred Vajthola, sedišta britanske vlade, i Dauning strita, rezidencije premijera, pa se vratila nazad. Narod bi se okupljao ispred Palate, sa čijeg balkona bi ga pozdravljala kraljevska porodica. Vrhunac ceremonije bio bi preletanje aviona Kraljevskog ratnog vazduhoplovstva (RAF).

Rođendani koje je slavila sa suprugom princom Filipom

Kraljica Elizabeta II bila je od 1947. u braku sa vojvodom od Edinburga pa je shodno tome 73 rođendana slavila pored njega.

Za princa Filipa vezuje se i njen 21. rođendan, koji je slavila u Južnoj Africi sa roditeljima i sestrom Margaret, jer je samo tri meseca nakon toga njen otac objavio njenu veridbu sa vojvodom od Edinburga.

Uz supruga je dočekala brojne životne jubileje, poput 50. rođendana koji je osim na večeri sa porodicom i prijateljima slavila i na balu sa 500 gostiju.

Foto Tanjug

Priča o najdugovečnijoj britanskoj kraljici

Kraljica Elizabeta II je 2015. posta la britanski suveren sa najdužom vladavinom. Na prestolu je dotada provela 23.226 dana, 16 časova i 30 minuta. Rođena je je kao prvo dete Princa Alberta od Jorka i Ledi Elizabet Bovs-Lion, 21. aprila 1926. godine u Londonu. Odrasla je uz titulu princeze i oslovanjavanje "Vaša kraljevska visosti". Sa samo tri godine našla se na naslovnoj strani "Tajmsa".

U to vreme bila je treća u redu nasledstva, posle strica Edvarda i oca Džordža, a nakon što je 1936. godine kralj Edvard VIII abdicirao, a njen otac postao kralj Džordž Šestog, došla je do mesta naslednice prestola.

Kraljica je rasla uz četiri godine mlađu sestru Margaretu, vaspitavala ih guvernanta, ali pod nadzorom njihove majke.Tokom Drugog svetskog rata morala je sa porodicom da napusti London, a jedina je žena iz kraljevske porodice koja je prošla vojnu obuku. Obučavana je kao "No 230873 Second Subaltern Elizabeth Windsor", u vojsci je bila vozač i mehaničar.

Veliki sukob učinio ju je jedinim živim šefom države koji je učestvovao u Drugom svetskom ratu, a Elizabetu i danas često možemo da vidimo za volanom.

Princeza Elizabeta se 20. novembra 1947. udala za grčko-danskog princa Filipa, kog je upoznala kada je imala samo 13 godina, a pet godina nakon venčanja njen otac Džordž Šesti je preminuo.

Krunisana je 2. juna 1952. godine u Vestminsterskoj opatiji. Uzela je vladarsko ime Elizabeta II, a braku sa vojvodom od Edinburga dobila četvoro dece, Čarlsa, Anu, Endrua i Edvarda.

Princeza Elizabeta se 20. novembra 1947. udala za grčko-danskog princa Filipa, kog je upoznala kada je imala samo 13 godina, a pet godina nakon venčanja njen otac Džordž VI je preminuo.

Krunisana je 2. juna 1952. godine u Vestminsterskoj opatiji. Uzela je vladarsko ime Elizabeta II, a braku sa vojvodom od Edinburga dobila četvoro dece, Čarlsa, Anu, Endrua i Edvarda.

Nimalo beznačajan deo priče o njoj jeste njen stil, sa jakom simbolikom i veoma pažljivo osmišljavan. Stručnjaci kažu da Elizabeta II boju odeće usklađuje sa događajima i porukama koje želi da pošalje svojim odevnim kombinacijama. Zaštitni znak njenog stila jesu kompleti i šeširi.

Foto:Printscreen/Jutjub

Zanimljivi detalji koji prate kraljicu

Elizabeta II je jedno od najistaknutijih imena sa svetske javne scene, a nisu je mimoišle ni brojne zanimljive priče, među kojima su i sledeći detalji:

- na njenoj kruni nalazi se dijamant Kulinan II, od 317.4 karata, safir svetog Edvarda iz srednjeg veka i rubin Crnog princa iz istog perioda.

- kraljičina kruna teška je nešto više od jednog kilograma, ima 2.868 dijamanata, 269 bisera, 17 safira i 11 smaragda. Odeća koju nosi u najsvečanijim prilikama teška je oko sedam kilograma.

- dan kada je preuzela krunu je i dan smrti njenog oca, kralja Džordža VI.

- vožnju na putu do krunisanja, u pozlaćenoj kočiji teškoj četiri tone - od Bakingemske palate do Vestministerske opatije, u kojoj su od 1066. svi britanski monarsi krunisani, opisala je kao užasnu. Sve dok nije obukla haljinu koju je dizajnirao Norman Hartnel, a za čiju izradu je bilo potrebno 3.000 sati nije znala da se na njoj nalazi detelina sa četiri lista. Kreator je ukrasio odeću ovim simbolom kako bi kraljicu pratila sreća.

- ima neverovatan ten jer je tokom celog života štitila kožu od sunčevog zračenja. Kada je u inostranstvu, na službenim putovanjima, uvek nosi šešir ili je kišobranom štite od delovanja sunčevih zraka.

- doručkuje u devet sati. Na stolu je čeka posuda sa kornflejksom, suvim kajsijama i šljivama, redak produkt modernog sveta na koji pristaje. Jela joj se isključivo spremaju po tradicionalnim, nekada i vekovima starim dvorskim receptima. I iako su jela vrlo fina, nisu skupa. Ekstravagancija je dozvoljena na zabavama.

- na sto joj se nikako ne iznosi ni hrana sa belim lukom. Meso mora da bude dobro pečeno, naročito kad se priprema u komadu i služi na šnite nasečeno uz krompir. To je njen tipični nedeljni ručak. Jede isključivo sezonsku hranu.

- jede malo, četiri puta dnevno, ne propušta popodnevni čaj uz vanilice sa džemom, niti večernji koktel od džina i vermuta. Ima još jedan porok - čokoladnu tortu. Ne voli da je deli ni sa kim.

- obišla je 116 zemalja, imala 97 službenih putovanja, sretala se sa najvećim državnicima, ali i zvezdama svetskog šou-biznisa, od Merilin Monro do Anđeline Žoli.

- pažljivo bira boje koje nosi, plava joj je omiljena, a najmanje voli bež boju. Zaštitni znaci njenog stila su kompleti, kaputi i šeširi. Neretko je kritikovala Kejt Midlton zbog neprimerenog stila odevanja. Zbog kraljice ili nekog drugog, vojvotkinja od Kembridža se danas oblači odmerenije.

- navodno najstrože čuvanu tajnu kraljevske porodice otkrila je pre nekoliko godina biografija "Kraljica majka" u kojoj autorka objašnjava zbog čega su majku kraljice Elizabete II celog života nazivali "Kuki" (Cookie), odnosno "mala kuvarica". Razlog: kraljica je navodno unuka francuske kuvarice.

- kraljevski biograf Sali Bedel Smit rekao je da kraljica sa sobom uvek nosi pažljivo presavijenu novčanicu od pet ili 10 funti, ali samo zato da bi u crkvi mogla da ostavi prigodan dobrovoljni prilog.

- poslednji sprat Bakingemske palate pretvoren je u njen garderober. A kraljici svakog jutra stilista donosi fotografije odevne kombinacije i uzorke tkanina kako bi se pristetila od kog materijala je napravljena. Za njen stil je zadužena i njena krojačica Anđela Keli, a kraljičin omiljeni brend je "Launer".

- knjiga ledi Kolin Kempbel pod nazivom „Kraljičin brak“ digla je 2018. veliku prašinu. Kempbelova je napisala da su podanici dvora otkrili detalje o prvoj bračnoj noći kraljice Elizabete II i princa Filipa u Hempširu 1947, kao i o Filipovom navodnom neverstvu.

- Princ Filip je navodno svom kumu Dejvidu Mičelu Mauntbatenu posle prve bračne noći kazao kako je kraljica bila prelepa. Ledi Kolin je poručila da Filip nikad nije varao kraljicu, iako je ceo život uživao u flertu. Bio je često u društvu mladih zgodnih dama, ali nikad nije prelazio granice. Međutim, prema drugoj teoriji imao je brojne ljubavnice i Elizabeta je znala za njegove afere.

Foto EPA

- njen sin princ Endrju bio je u centru kandala. Osumnjičen je za seks sa maloletnom devojkom, a sam je potvrdio da je poznavao i bio blizak sa milijarderom predatorom Džefrijem Epstajnom koji je u toku suđenja za pedofiliju izvršio samoubistvo u zatvoru u Njujorku.

- Elizabeta je 1972. posetila SFRJ, ugostio ju je maršal Josip Broz Tito. Jedna od anegdota kaže da je kraljica posetila i bioskop koji je bio smešten u podrumu dvora na Dedinju kao i da je predsednik bivše Jugoslave "ponizio" kraljicu tokom projekcije filma jer je ona sedela u donjem redu u sali, a Tito iznad nje. Prilikom njegove posete Britaniji, opomenut je da sledi protokol.

- ostala je zabeležena i njena izjava o Titu: "Ako je on mašinbravar, ja nisam kraljica Velike Britanije".

- kontroverzan je bio njen odnos sa britanskim premijerom Vinstonom Čerčilom, ima naznaka i da je taj odnos bio dobar, a i tvrdnji da njih dvoje nisu bili prijateljski nastrojeni jedno prema drugom kako je prikazano u seriji "Kruna".

- američki predsednik Donald Tramp kaže da je prijatelj sa Elizabetom II, ali se ona u njegovom društvu ne ponaša uvek prijateljski.

- kraljica je 2018. u čast svog svog rođendana odlikovala bivšu prostitutku Ketrin Elis Hili titulom počasne dame, a sve zbog njenog aktivizma na polju prava seksualnih radnika.

(Blic.rs)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

AMERIKA LOMI DUH PALESTINACA Nebenzja: Tera ih da se potčine Izraelu