SUD U SEULU ODBACIO TUŽBU "ŽENA ZA UTEHU" PROTIV JAPANA: Žrtve nemaju pravo na odštetu

Novosti online

21. 04. 2021. u 12:53

Južnokorejski sud podržao je državni imunitet Japana i odbacio tužbu grupe žena koje su bile prisiljene da rade u japanskim javnim kućama za vreme rata, donevši odluku suprotnu presudi u ranijem odvojenom slučaju kojom je Tokiju naloženo da obešteti žrtve.

СУД У СЕУЛУ ОДБАЦИО ТУЖБУ ЖЕНА ЗА УТЕХУ ПРОТИВ ЈАПАНА: Жртве немају право на одштету

Depositphotos

       Ostaci japanske kolonijalne vladavine nad korejskim poluostrvom od 1910. do 1945. i dalje su sporni za obe strane i mnoge preživele "žene za utehu" - japanski eufemizam za žrtve seksualnog zlostavljanja - traže izvinjenje zvaničnog Tokija i odštetu.

Diplomatske napetosti razbuktale su se kad je sudija Centralnog okružnog suda u Seulu doneo presudu u korist žena žrtava u odvojenom slučaju, naloživši Japanu da prvi put isplati odštetu. Ta presuda je izazvala oštro negodovanje Tokija, koji kaže da je to pitanje rešeno sporazumom iz 1965. i dogovorom iz 2015.

Međutim, sudija istog suda priznao je pravo Japana na državni imunitet od tužbi iz inostranstva, što je u suprotnosti sa prethodnom odlukom da Japan ne može da traži imunitet za "zločine protiv čovečnosti".

- Kad bi se priznao izuzetak u pogledu državnog imuniteta, diplomatski sukob bio bi neizbežan tokom postupka prisiljavanja na sprovođenje presude - rekao je sudija Min Seong-ceol, odbacivši poslednji slučaj 20 žrtava i njihove rodbine.

Li Jong-su, "žena za utehu" i jedna od onih koje su podigle tužbu, nazvala je tu presudu "apsurdnom besmilicom", izjavivši da će pokrenuti postupak na međunarodnom sudu zbog tog slučaja.

Sudija Min smatra da to pitanje treba rešiti putem diplomatskih konsultacija i da bi sporazum iz 2015. mogao da bude osnova za rešenje usprkos nekoim nedostacima u pregovorima.

Prema tom sporazumu, Tokio je izdao službeno izvinjenje i uplatio milijardu jena (9,3 miliona američkih dolara) u fond za pomoć žrtvama, s obećanjem obe strane da je time spor "nepovratno" okončan.

Neke žrtve, među kojima i Li, odbacile su taj sporazum izjavivši da se vlada nije dovoljno savetovala s njima toekom pregovora.     

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!