UKRAJINA ODBILA PREGOVORE: Sve više napetosti, očekuje se eskalacija u Donbasu (VIDEO)

Novosti online

06. 04. 2021. u 09:15

KIJEV neće slati članove svoje delegacije u Trilateralnoj kontakt-grupi o Donbasu u Minsk, saopštio je ministar za pitanja privremeno okupiranih teritorija Ukrajine Aleksej Reznikov.

УКРАЈИНА ОДБИЛА ПРЕГОВОРЕ: Све више напетости, очекује се ескалација у Донбасу (ВИДЕО)

Foto: Printscreen

- Saopštili smo da nećemo učestvovati u zasedanju kontakt-grupe ukoliko se odjednom ukine karantin i bude predloženo da se konsultacije, kao i ranije, nastave u Minsku. Objasnili smo da ukrajinska delegacija neće slati svoje članove delegacije u Minsk. Ipak će morati da potraže drugu zemlju, drugi grad - rekao je Reznikov na televiziji „ICTV“.

Međutim, razlog nisu protesti u Minsku, nego, kako je rekao, činjenica da je „Belorusija danas pod uticajem Rusije“ i Ukrajina „nema poverenja u tu zemlju“.

Šef delegacije Kijeva u Trilateralnoj kontakt-grupi za Donbas i prvi predsednik Ukrajine Leonid Kravčuk prethodno je izjavio da ne isključuje mogućnost prenosa platforme za pregovore iz Belorusije u Švedsku, ukoliko propadne prilika za vođenje dijaloga u Minsku zbog protesta.

Istovremeno, opunomoćenik samoproglašene Donjecke narodne republike u kontakt-grupi za rešavanje sukoba u regionu, ministar spoljnih poslova DNR Natalija Nikonorova izjavila je da postoji prilično velika verovatnoća da se obnove aktivna vojna dejstva u Donbasu.

- Teško je dati prognoze. Verovatnoća za obnavljanje aktivnih ratnih dejstava je prilično visoka. Sudeći po javim izjavama i postupcima koje preduzima Ukrajina, verovatnoća da se to dogodi veća je nego prošle godine - precizirala je Nikonorova.

Zvaničnici DNR su saopštavali da se povećavaju napadi ukrajinskih snaga. Šef republike Denis Pušilin ne isključuje mogućnost ofanzive Kijeva na Donbas.

Podsetimo, situacija u Donbasu zaoštrila se krajem februara. U regionu se praktično svaki dan beleži razmena vatre, uključujući uz upotrebu minobacača i bacača granata. Strane se međusobno optižuju za pogoršanje situacije.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije