GENERALNI DIREKTOR SZO: "Istražiteljima su bili uskraćeni podaci u Kini"

Tanjug

30. 03. 2021. u 20:07

ISTRAŽITELJIMA Svetske zdravstvene organizacije (SZO) koji su putovali u Kinu kako bi istražili poreklo epidemije korona virusa bili su uskraćeni podaci, izjavio je danas generalni direktor SZO Tedros Adhanom Gebrejesus.

ГЕНЕРАЛНИ ДИРЕКТОР СЗО: Истражитељима су били ускраћени подаци у Кини

Foto: EPA

Sjedinjene Američke Države, Evropska unija i druge zapadne zemlje su odmah pozvale Kinu da nezavisnim stručnjacima omogući potpuni pristup svim podacima o prvobitnoj epidemiji koja je izbila krajem 2019. godine, preneo je Rojters.

U završnom izveštaju, napisanom zajedno sa kineskim naučnicima, tim koji je predvodila SZO i koji je proveo četiri nedelje u Vuhanu i okolini u januaru i februaru naveo je da je virus verovatno prenet sa slepih miševa na ljude preko druge životinje i da postoji izuzetno mala verovatnoća da je uzrok pojave virusa curenje iz laboratorije.

- U razgovorima sa timom oni su naveli poteškoće sa kojima su se susreli u pristupu osnovnim podacima - rekao je Tedros i dodao da očekuje da će buduće zajedničke studije obuhvatiti pravovremenu i sveobuhvatniju razmenu podataka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)