TERORISTA POSTAO PESNIK U MOSKVI: Kako je posle 20 godina otkriven i uhapšen učesnik bande koja je pobila ruske vojnike u Čečeniji

B. Vlahović - dopisnik iz Moskve

27. 03. 2021. u 10:34

TERORISTA Šamilj Saidov (45), koji je učestvovao u masakru ruskih vojnika u Čečeniji, uhapšen je posle punih 20 godina u Moskvi i sada ga očekuje suđenje.

ТЕРОРИСТА ПОСТАО ПЕСНИК У МОСКВИ: Како је после 20 година откривен и ухапшен учесник банде која је побила руске војнике у Чеченији

Foto FSB

Saidovu nije pomoglo ni to što je posle završetka rata na Kavkazu promenio ime i prezime i što je u glavnom gradu Rusije živeo kao German Arbinjin. Čak je postao član Saveza pisaca Rusije.

Šamilj Saidov je bio u terorističkoj grupi zloglasnih Šamilja Basajeva i arapskog najamnika Hataba. Oni su napali četu iz vazdušno-desantne divizije iz Pskova kod mesta Argun u Čečeniji. Preko dve hiljade čečenskih terorista je učestvovalo u ovoj akciji. Tada je poginulo 13 ruskih oficira i 71 vojnik.

Saidov se toliko oslobodio straha da će ga neko prepoznati kao teroristu da je počeo da daje intervjue u kojima je govorio o svojim roditeljima navodeći njihova prava imena i prezimena. Inače, Šamilj Saidov je bio iz učiteljske porodice, otac mu je bio više decenija direktor seoske škole.

PRODAVAC

OSIM što se u Moskvi bavio pisanjem stihova, Saidov se punih devet godina bavio i prodajom zamrznute hrane.

Oženjen je i ima maloletnog sina, a sa porodicom je živeo u jednom od prestižnijih delova Moskve.

Saidova su se prisetili njegovi školski drugari. Malo je njih znalo za njegovo ratovanje na strani zloglasnog teroriste Šamilja Basajeva. Susedi njegovih roditelja se ne sećaju da je on posle rata dolazio da obiđe oca i majku. Očigledno da ga je u tom periodu bio strah da o njegovom ratovanju ne ispliva prava istina.

U intervjuima koje je davao govorio je kako je na njega veliki uticaj imao poznati sovjetski pesnik i glumac Vladimir Visocki. Saidov je pričao da je u Moskvu došao 2000. godine kada je počeo da objavljuje pesme pod imenom Šamilj Arbinjin. I onda je službeno promenio ime u German Adamovič Arbinjin.

Moskovska policija tvrdi da ima nepobitne dokaze da je on bio član bande koja je pobila ruske vojnike nedaleko od Arguna u Čečeniji. U Moskvi ističu da je hapšenje Šamilja dokaz da kad-tad kazna stiže teroriste. Mnogi su odavno kažnjeni, ali ima i onih koji se spretno skrivaju tako što su promenili imena i mesto boravka, baš kao što je uradio i Šamilj Saidov.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

MEDIJI TVRDE: Netanjahu odgovorio Berbokovoj - Mi nismo nacisti, u Gazi nema gladi