ANKARA SAOPŠTILA VAŠINGTONU: "Za nas je pitanje kupovine S-400 svršena stvar!"

Novosti onlajn

24. 03. 2021. u 14:31

ŠEF turske diplomatije Mevlut Čavušoglu je saopštio državnom sekretaru SAD da je pitanje S-400 za Ankaru završeno.

АНКАРА САОПШТИЛА ВАШИНГТОНУ: За нас је питање куповине С-400 свршена ствар!

Foto: EPA

Šef turske diplomatije Mevlut Čavušoglu je saopštio državnom sekretaru SAD da je pitanje S-400 za Ankaru završeno.

- Ponovo smo ga podsetili zašto je Turska kupila S-400 od Rusije. Kompleksi su kupljeni, i sada je to pitanje zatvoreno - rekao je Čavušoglu turskim novinarima u Briselu.

Razgovor zvaničnika Turske i SAD održan je na marginama samita šefova diplomatija država-članica NATO-a u Briselu.

Podsetimo, mediji su pisali da je Vašington predlagao Ankari da odustane od ruskih sistema S-400 za 100 milijardi dolara, ali Turska nije pristala. Umesto toga, izrazila je spremnost da kupi od Rusije drugi komplet S-400 pod uslovom predaje tehnologije.

Isporuke ruskih PVO sistema S-400, koje su izazvale krizu u odnosima Turske i Sjedinjenih Američkih Država, počele su sredinom jula 2019. godine. Vašington je zahtevao da Ankara odustane od dogovora i zauzvrat kupi američke sisteme „Patriot“, preteći da će odložiti ili čak otkazati prodaju najnovijih lovaca F-35 Turskoj, kao i da će uvesti sankcije u skladu sa Zakonom o suprotstavljanju američkim protivnicima posredstvom sankcija.

SAD su kasnije uvele sankcije Sekretarijatu odbrambene industrije Turske i njegovom direktoru Ismailu Demiru, kao i trojici fizičkih lica u zemlji „povezanih sa Rusijom“.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)