DUGO SE ČEKALO NA ISTRAŽIVANJE SAD O ASTRAZENEKI: Konačno stigli rezultati - evo šta su naučnici zaključili

Novosti onjaln

22. 03. 2021. u 09:57 >> 09:58

UNIVERZITET Oksford saopštio je danas da je njegova "vakcina za svet" sigurna i 79 odsto efikasna u celini, prema podacima dugo očekivanog kliničkog ispitivanja u Sjedinjenim Američkim Državama, zajedno sa Čileom i Peruom.

ДУГО СЕ ЧЕКАЛО НА ИСТРАЖИВАЊЕ САД О АСТРАЗЕНЕКИ: Коначно стигли резултати - ево шта су научници закључили

Foto: AP

U saopštenju, istraživači iz Okforda, koji su razvili lek za farmaceutski gigant AstraZeneka, rekli su da je njihova vakcina protiv koronavirusa "sigurna i visoko efikasna".

U ispitivanjima, koja su obuhvatila 32.000 učesnika u svim starosnim grupama, dobrovoljci su dobili ili dve standardne doze vakcine Okford-AstraZeneka ili placebo vakcinu, u intervalu od četiri nedelje, rekli su istraživači sa Okforda.

Naučnici su rekli da podaci pokazuju da je vakcina 79 posto efikasna protiv simptomatskih bolesti kovid 19 i 100 odsto efikasna protiv teške bolesti.

Istraživači su naveli da Odbor za nadzor podataka i bezbednosti u SAD "nije prijavio nikakve probleme među učesnicima koji su primili bar jednu dozu vakcine".

Rezultati su objavljeni u kratkom saopštenju za štampu. AstraZeneca je rekla da će predati pune rezultate naučnoj zajednici u recenziranom medicinskom časopisu i regulatorima američke Uprave za hranu i lekove da traže hitno odobrenje za upotrebu, prenosi "Washington post".

(B92)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

EJ, LJUDI, ALI BUGARSKA... Ovom pričom je Nikola Jokić šokirao Amere