FRANCUSKI PREMIJER ZAVRNUO RUKAV: Žan Kasteks primio je prvu dozu "AstraZeneke"

FRANCUSKI premijer Žan Kasteks primio je u petak prvu dozu vakcine "astrazeneka", želeći da pruži lični primer da je ovo cepivo sigurno.

ФРАНЦУСКИ ПРЕМИЈЕР ЗАВРНУО РУКАВ: Жан Кастекс примио је прву дозу АстраЗенеке

Foto: EPA

Kasteks je među prvima koji su primili "astrazeneku" posle prekida kampanje usled pojave slučajeva tromboze koji nisu direktno dovedeni u vezu s ovom vakcinom.

- Čestitam vam. Nisam apsolutno ništa osetio, iako moram da vam priznam da sam u principu malo osetljiv – rekao je Kasteks medicinskoj sestri koja ga je vakcinisala.

Francuski premijer je vakcinu primio u Vojnoj bolnici "Bežen" u Sen Mandeu, u istočnom pariskom predgrađu. Kao i svi pacijenti, najpre je popunio formular, a posle vakcinacije sačekao petnaestak minuta, u slučaju eventualnih neželjenih efekata, kojih nije bilo.

- Odlično sam – poručio je premijer dok je odlazio iz bolnice, podigavši palac u vis, kao znak da je sve u redu.

Kasteks nije među osobama čiji je red za vakcinisanje, na osnovu godišta i zdravstvenog stanja, ali je odlučio da napravi izuzetak i da pred kamerama Francuzima povrati poverenje u ovu "nevoljenu" vakcinu. Slično nameravaju da urade i neki drugi političari.

Premijer se vakcinisao odmah posle odluke domaćih zdravstvenih vlasti da "astrazeneku" ponovo odobri za starije od 55 godina. Zanimljivo je da Kasteks ima upravo toliko.

I pored toga što je ova vakcina ponovo dozvoljena, minimalno godište je pomereno s 50 na 55 godina, zbog toga što ne može da se isključi veza 25 obolelih od tromboze u Evropi među 18 miliona vakcinisanih. Svi su bili mlađi od 55 godina, pa je ova "nijansa" u petak izazvala dodatno podozrenje, umesto da povrati elan građana za vakcinisanjem.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave