IRAN KRŠI SPORAZUM O OGRANIČENJU NUKLEARNOG PROGRAMA? Na testu redizajnirani reaktor Arak

Tanjug

19. 03. 2021. u 10:24

IRAN će testirati redizajnirani nuklearni reaktor Arak, što je uvod u njegovo potpuno puštanje u rad kasnije ove godine, saopštila je danas iranska Organizacija za atomsku energiju (AEO).

ИРАН КРШИ СПОРАЗУМ О ОГРАНИЧЕЊУ НУКЛЕАРНОГ ПРОГРАМА? На тесту редизајнирани реактор Арак

Foto: Printscreen

Portparol AEO Behruz Kamalvandi je, kako su preneli lokalni mediji, izjavio da će "hladno" testiranje, koje obično podrazumeva pokretanje sistema fluida i sistema za podršku, biti realizovano na početku iranske nove godine koja počinje u nedelju, 21. marta, prenosi agencija Rojters.

Iran je, međutim, nedavno nastavio da krši sporazum postignut sa svetskim silama radi ograničenja nuklearnog programa, navodi britanska agencija.

Teheran je krenuo sa kršenjima sporazuma 2019. godine, kao odgovor na povlačenje SAD-a i odluke administracije bivšeg američkog predsednika Donalda Trumpa da Iranu ponovo uvede sankcije.

U okviru sporazuma iz 2015. godine, Iran je pristao da isključi reaktor u Araku, na oko 250 km jugozapadno od Teherana. Iranu je tada dozvoljeno da proizvodi ograničenu količinu teške vode i da radi na redizajniranju reaktora, koji će, prema tvrdnjama iranskih vlasti, proizvoditi izotope za medicinske i poljoprivredne svrhe.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili