POBUNA "BLOKA KAŽNJENIH" U NJUJORKU: Zemlje pod američkim sankcijama traže podršku u Ujedinjenim nacijama u borbi protiv ekskomunikacije

V. N.

13. 03. 2021. u 22:53

Kina, Rusija, Severna Koreja, Iran i druge zemlje koje su pod američkim sankcijama traže podršku u UN u pobuni protiv jednostranih sankcija i pretnje silom.

ПОБУНА БЛОКА КАЖЊЕНИХ У ЊУЈОРКУ: Земље под америчким санкцијама траже подршку у Уједињеним нацијама у борби против екскомуникације

Arhiva

Šesnaest zemalja i Palestinska samouprava tvrde da su jednostrane mere uperene protiv njih protivne Povelji UN. U pismu grupe koju je Rojters video kaže se da je multilateralizam "trenutno na udaru bez presedana, što zauzvrat ugrožava globalni mir i sigurnost".

Članovi ove grupe su Sirija, Venecuela, Kuba, Alžir, Angola, Belorusija, Bolivija, Eritreja, Laos, Nikaragva, Kambodža, Sveti Vinsent i Grenadini.

- Svet vidi sve veće pribegavanje unilateralizmu, obeleženom izolacionističkim i proizvoljnim akcijama, uključujući nametanje jednostranih prinudnih mera ili povlačenje iz značajnih sporazuma i multilateralnih institucija - navodi se u napomeni grupe.

Kako Rojters primećuje, odmah je došlo do odbijanja navoda i osude ovog poteza, od strane zapadnih savezničkih zemalja.

Visoki evropski diplomata, pod uslovom anonimnosti je odgovorio: "Ovi takozvani prijatelji su ti koji su najviše učinili da prekrše povelju UN. Možda bi trebalo da počnu da poštuju ljudska prava i osnovne slobode u svojim zemljama."

Trampova administracija uvela je sankcije Iranu, Venecueli i Siriji a nova Bajdenova u prvih 50 dana pojačala je sankcije Rusiji, Mjanmaru i Iranu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

HITNA RAFINA KONFERENCIJA ZA ŠTAMPU: Rafael Nadal saopštio veliku vest