I ITALIJANI ŽELE RUSKU VAKCINU: Ministar zdravlja poručio - "Apsolutno sam otvoren za primenu Sputnjika Ve"

Novosti onlajn

07. 03. 2021. u 19:09

ITALIJANSKI ministar zdravlja Roberto Speranca izjavio je da je otvoren prema ruskoj vakcini protiv virusa korona „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) i da je spreman da razgovara sa ruskim vlastima o njenom korišćenju, a možda i proizvodnji, ukoliko je odobre evropski i italijanski regulatori.

И ИТАЛИЈАНИ ЖЕЛЕ РУСКУ ВАКЦИНУ: Министар здравља поручио - Апсолутно сам отворен за примену Спутњика Ве

Ruska vakcina

- Ako vakcina deluje, ako nam Evropska agencija za lekove (EMA) i Italijanska agencija za lekove (Aifa) kažu da je ona efikasna i pouzdana, ne interesuje me nacionalnost naučnika koji su radili na njoj i u kojoj je zemlji nastala ta ideja. Stoga sam apsolutno otvoren prema ruskoj vakcini, kao i prema drugim vakcinama koji bi mogle da se pojave u svetu, samo da provere i kontrola koje treba da obave odgovarajuće agencije daju dobar rezultat - objasnio je on za televiziju „Rai 3“.

Ministar je podsetio da je Italija počela da koristi vakcine „Astra Zeneka“, „Fajzer“ i „Moderna“ čim su ih EMA i Aifa proglasile pouzdanim i efikasnim.

- Kada se to desi sa ruskom vakcinom, a nadam se da će se to dogoditi ubrzo, bićemo spremni na saradnju sa ruskim vlastima kako bismo eventualno pojačali i proizvodnju - rekao je ministar.

Speranca je naglasio da je trenutno glavni zadatak na globalnom nivou najšira moguća vakcinacija stanovništva.

- Dakle, nema smisla podizati neke nacionalističke barijere - zaključio je on.

Podrška ruskoj vakcini iz Italije

Mnogi istaknuti predstavnici italijanske naučno-medicinske zajednice su ranije podržali ideju upotrebe ruske vakcine „Sputnjik Ve“ na Apeninima.

S tim u vezi, rukovodstvo Nacionalnog instituta za infektivne bolesti „Lazaro Spalancani“ uputilo je pozitivno mišljenje italijanskom Ministarstvu zdravlja u vezi sa efikasnošću i bezbednošću upotrebe ruskog preparata.

Takođe, članovi italijanskog nezavisnog kulturnog udruženja „Lav Tolstoj“ iz oblasti Lombardija nedavno su se izjasnili da bi Rim trebalo da uspostavi direktne kontakte sa Moskvom u vezi sa isporukama „Sputnjika Ve“ Italiji.

Istovremeno, poslanik iz italijanske stranke Liga i šef Odbora za spoljne poslove Poslaničkog doma Vito Komenčini je rekao ranije da bi Italija lako mogla da pronađe način da dobije rusku vakcinu direktno, ne čekajući odluku EU. On ističe da bi ruska vakcina omogućila Italiji da ugleda svetlo na kraju tunela koje se sada ne nazire.

Vakcina „Sputnjik Ve“ koju proizvodi Naučno-istraživački institut „Gamaleja“ u saradnji sa Ruskim fondom za direktne investicije dobila je 11. avgusta potvrdu o registraciji od Ministarstva zdravlja Rusije, postavši tako prva registrovana vakcina protiv virusa korona na svetu.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)