OTVORENO PISMO NOVINARKE SRPSKOG PROREKLA BAJDENU: Svojom odlukom uništavate nezavisno novinarstvo, nađite rešenje

Novosti online

27. 02. 2021. u 19:05

ОТВОРЕНО ПИСМО НОВИНАРКЕ СРПСКОГ ПРОРЕКЛА БАЈДЕНУ: Својом одлуком уништавате независно новинарство, нађите решење

Foto: Privatna arhiva/AP Photo/Patrick Semansky

AMERIČKA novinarka srpskog porekla, izveštač iz Bele kuće, Ksenija Pavlović Mekater uputila je otvoreno pismo predsedniku SAD i sekretaru za štampu DŽen Psaki povodom odluke da svi novinari Bele kuće moraju sami da plaćaju testove na Kovid 19, koji su obavezni pre ulaska u konferencijsku salu.

Ksenija je istakla da jedan test košta 170 dolara, što bi značilo da svaki novinar mora da izdvoji ukupno 850 dolara nedeljno da bi obavljao svoj posao i prisustvovao konferencijama za medije. Takođe, kako kaže oni nisu dali prednost novinarima pri vakcinaciji, a ovi nameti im otežavaju da rade svoj posao. NJeno pismo američkom predsedniku prenosimo u celosti: 

"Draga DŽen i predsedniče Bajden,

Pišem Vam sa molbom da preispitate svoju novu politiku naplate testiranja na Kovid19 novinarima Bele kuće. Zahtevanjem da novinari plaćaju testiranje na Kovid 19 kao uslov pristupa diskriminiše nezavisne novinare kao i stranu štampu.

Raznolikost gledišta je osnovna za demokratiju. Više nego ikad, Americi su potrebni nezavisni glasovi koji se bave visokokvalitetnim, originalnim novinarstvom i čiji su uzori Marta Kumar, Helen Tomas i drugi sa obe strane i iz središta političkog spektra.

Nova politika koja zahteva da platimo testove, nažalost, otvara vrata novinarstvu „plati da igramo“.

Iako mnoge moje kolege i ja delimo vašu zabrinutost i shvatamo visoke troškove besplatnog svakodnevnog testiranja za štampu, finansijski teret pandemije ne bi trebalo da se stavlja na novinare i medijske kompanije.

Ja sam vlasnica malog preduzeća žena, imigrant, bivša vojna supružnica i čini se da će ova nova politika najviše negativno uticati na nezavisne novinare, mali radio, TV, stranu štampu itd.

Nedavno ste najavili podršku i podsticanje malog američkog preduzeća kao glavni prioritet vaše administracije, ali nezavisna štampa, slobodni novinari i fotografi, jednostavno ne mogu priuštiti ovaj dodatni trošak za testiranje.

Ako Bela kuća ne može da obezbedi besplatne testove za sve, onda se to može brzo rešiti tako što će se štampi Bele kuće obezbediti pristup vakcinama kao osnovnim radnicima što smo u osnovi i mi.

Novinarstvo je javni servis pošto podržavamo pravo javnosti da zna. Suštinski se čini pogrešnim što novinar mora efektivno da plati da izveštava o vladi.

Želela bih da vas zamolim da hitno preispitate i da zajedno sa Udruženjem novinara Bele kuće, koji deli našu zabrinutost, zajedno radimo na trajnom trajnom rešenju dok svi pokušavamo da se krećemo kroz ovu pandemiju.

Vaša,

Ksenija Pavlović Mekater

The Pavlovic Today".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

Dubai

27.02.2021. 21:32

Bravo za Kseniju, ali u Americi odnosno kapitalizmu stvari funkcionisu malo drugacije. Kapitalizam je filozofija koja je u knjigama opisana i u tim knjigama nema niko ne pominje novinare a ni mogucnost zalbe nekog novinara. Prema tome Ksenija izvuci zakljucak pa vidi sta ti je raditi. Draga Ksenija moj ti je savet da ucutis jer zapadni kapitalizam godisnje proglasi preko 2000 samoubitstva novinara. Smisli su i to Samoubitrtvo. O policiji da ne i pricam imaju na desetine hiljada samoubitstava! Savet kapitalizam je surov.

Dubai

27.02.2021. 21:51

Ksenija ovo ti je velika greska ti nisi razumela osnovne postulate demokratije, a to su droga, prostitucija, i nepostovanje odnosno ponzemnje obicnog coveka. Cudi me da tako reagujes, jer kapitalizam ne priznaje rec sloboda misljenja. Hitler je za njih bio bebica!