OŠTRIJE MERE PRI ULASKU U AUSTRIJU: Pored karantina, obavezan i negativan PCR test

Tanjug

10. 02. 2021. u 13:18

ОШТРИЈЕ МЕРЕ ПРИ УЛАСКУ У АУСТРИЈУ: Поред карантина, обавезан и негативан ПЦР тест

Foto: Piksabej

OD DANAS je stupio na snagu novi, pooštreni režim ulaska u Austriju, sa ciljem da se spreči "uvoz" novog soja virusa korona, a predviđa obavezni test prilikom ulaska u zemlju.

Tako od danas, pored dosadašnjeg obaveznog desetodnevnog karantina, svi koji, iz rizičnih zemalja ulaze u Austriju, moraju imati negativan antigenski ili PCR test ne stariji od 72 sata.

Alternativa tome je da se testiranje izvrši u Austriji u roku od 24 sata od ulaska u zemlju.

 - Negativan test se mora pokazati prilikom mogućih kontrola, pri čemu kontrola može da se sprovede na bilo kom mestu, a tako i u okviru saobraćajne kontrole - ukazuje se u uredbi.

I pored negativnog testa lice koje uđe u Austriju iz rizičnih regiona i zemalja mora stupiti u desetodnevni karantin.

I dalje postoji mogućnost da se prekine samoizolacija nakon petog dana karantina, negativnim testom.

Sledeća novina se tiče prekograničnih radnika, koji od sada moraju da se registruju elektronski pre ulaska u Austriju, i ujedno imaju negativan test.

Prekogranični radnici moraju da imaju sa sobom, prilikom prelaska granice, negativan antigenski ili PCR test ne stariji od sedam dana.

Kao prekogranični radnici se vode, prema uredbi, sva lica koja najmanje jednom mesecnco iz poslovnih razloga putuju u Austriju.

Zbog novog soja, navodi se u uredbi, zabranjuje se ulazak građanima Velike Britanije, a od te zabrane izuzeti su samo građani EU, lica koja se nalaze na poslovnom putovanju i studenti koji dolaze iz Velike Britanije.

Za osobe koje su najmanje deset dana pred dolazak u "Alpsku republiku" boravili u zemljama sa niskom stopom zaraze, to jest Australije, Finske, Grčke, sa Islanda, Novog Zelanda, iz Norveške, Singapura, Južne Koreje i Vatikana ne postoje ograničenja prilikom ulaska u Austriju.

Takođe bez ograničenja ulazak u zemlju dozvoljen je, uz određene preduslove za osobe koje putuju zbog nepredvidivih događaja, neodloživih obaveza, posebno porodičnih razloga, ili zbog hitnih medicinskih usluga.

U uredbi se, takođe, pojašnjava i "ulazak u zemlju iz poslovnih razloga", koji, kako se podvlači, moraju biti dokazani, na primer potvrdom poslodavca, nalogom ili potvrdom o terminu za razgovor o zaposlenju.

U toj potvrdi mora da se navede i vremenska komponenta, pri čemu je nedopuštiv višenedeljni boravak ako je termin zakazan za tri dana.

Austrija je 19. decembra uvela stroži režim ulaska u zemlju, najpre sa namerom da spreči građane poreklom sa Zapadnog Balkana da putuju u zemlje porekla za vreme praznika, a bilo je predviđeno da ta mera ostane na snazi samo do 10. januara.

Međutim, vlada Austrije je režim ulaska u zemlju u više navrata, ne samo produžila, već i pooštrila, kao što je slučaj i ovoga puta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)