NIJE DOVOLJNO EFIKASNA: Južnoafrička Republika prekida vakcinaciju Astrazenekom, problem mutacija korone!

Tanjug

07. 02. 2021. u 22:44

JUŽNOAFRIČKA Republika privremeno je obustavila planove da zdravstvenim radnicima na prvoj liniji fronta da vakcinu protiv korona virusa, koju su razvili Univerzitet u Oksfordu i kompanija Astrazeneka.

НИЈЕ ДОВОЉНО ЕФИКАСНА: Јужноафричка Република прекида вакцинацију Астразенеком, проблем мутација короне!

Foto: AP

Na taj potez ova zemlja odlučila se nakon što je jedno kliničko ispitivanje pokazalo da Astazenekina vakcina niije efikasna u sprečavanju blagih i umerenih infekcija južnoafirčkog soja korona virusa.

- Vakcina Astrazeneke deluje efikasno protiv izvornog soja, ali ne i protiv ove varijante - naveo je ministar zdravlja Zveli Mhize.

Južnoafrička Republika primila je prošle nedelje prvih milion doza ove vakcine, a očekivalo se da vakcinaciju zdravstvenih radnika počne sredinom februara, podseća AP.

Međutim, premilinarni podaci o vakcini Kovidšild, koju su razvili Oksfordski univerzitet i farmaceutska kuća AstraZeneka, pokazali su da pruža ograničenu zaštitu protiv slabijeg oblika južnoafričkog soja kovida.

Iz farmaceutske kompanije poručuju da još nisu odredili da li vakcina štiti od jačeg oblika kovida izazvanog zaraznijim sojem iz Južne Afrike, preneo je danas BBC.

Preliminarni podaci studije rađene na nešto više od 2.000 ljudi pokazuju da još nije urađena kompletna studija, koja bi trebalo da se objavi sutra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)