AGENCIJA "BLUMBERG" PRIZNAJE: Ruska vakcina "sputnjik v" svetski favorit u borbi protiv virusa korona!

Srna

06. 02. 2021. u 18:27

PRVA vakcina protiv virusa korona na svetu "sputnjik ve" možda je i najznačajniji naučni proboj Rusije od sovjetskog perioda, piše agencija "Blumberg".

АГЕНЦИЈА БЛУМБЕРГ ПРИЗНАЈЕ: Руска вакцина спутњик в светски фаворит у борби против вируса корона!

Foto: EPA

Ruska vakcina "sputnjik ve", prema kojoj su na Zapadu u početku bili skeptični, sada je postala svetski favorit u borbi protiv pandemije virusa korona, ističe se na početku teksta.

Rezultati treće faze kliničkih ispitivanja vakcine "sputnjik ve", koje je objavio ugledni naučni časopis "Lanset", pokazali su da ruska vakcina ne zaostaje za američkim i evropskim, a da je mnogo efikasnija od kineskih vakcina, navodi se u članku.

Nakon objave u "Lansetu", mnoge zemlje su "stale u red" kao potencijalni kupci vakcine, a najmanje 19 zemalja je odobrilo njenu upotrebu, uključujući i članicu EU – Mađarsku, dok su Brazil i Indija na korak od toga.

Prema rečima direktora konsultantske kompanije "Kontrol risks" Oksane Antonijenko, uspeh ruske vakcine u borbi protiv virusa korona mogao bi povećati geopolitički uticaj Moskve, na primer u Latinskoj Americi, piše "Blumberg".

- Rusija je ovim dokazala da je sposobna da proizvodi nešto novo za čim postoji potražnja u celom svetu - izjavila je ona.

Pored toga, i evropski regulatorni organi počinju da razmatraju zahtev za odobrenje ruske vakcine nakon obećanja Nemačke da će pomoći da se ta procedura ubrza, prenosi "Sputnjik".

Kako je "Blumbergu" rekao glavni urednik časopisa "Lanset" Ričard Horton, taj proces može trajati i nekoliko meseci, jer je neophodno da se prilože detaljni podaci o vakcini.

- Zaista mislim da će se ruska vakcina široko koristiti, ali to se neće dogoditi tako brzo - rekao je Horton.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri