“SPUTNJIK V” JE PO HAHALU: Rusku vakcinu odobravaju i muftije, čeka se “zeleno svetlo” za proizvodnju i imunizaciju u Evropi

Branko VLAHOVIĆ, dopisnik “Večernjih novosti” - MOSKVA

04. 02. 2021. u 16:42

RUKOVODSTVO moskovskog naučnog centra “N. Gameleja”, u kome je napravljen “Sputnik-V”, uverilo je muslimane da u toj vakcini protiv virusa korona nema svinjske masti, niti drugih produkata koji su u islamu zabranjeni.

“СПУТЊИК В” ЈЕ ПО ХАХАЛУ: Руску вакцину одобравају и муфтије, чека се “зелено светло” за производњу и имунизацију у Европи

Foto AP

- “Sputnik V” je halalni proizvod - izjavio je zamenik predsednika Duhovne uprave muslimana Rusije, muftija Iljdar Aljautdinov.

Iduće nedelje će biti zasedanje islamskih bogoslova sa predstavnicima naučnih instituta koji se bave razradom vakcine. Posle toga će se muftije obratiti muslimanskim vernicima i preporučiti ima da se vakcinišu.

Interesantno je da je rukovodstvo Duhovne uprave muslimana Rusije insistiralo da dobije potvrdu od proizvođača da u “Sputnjik V” nema ničega što zabranjuje islam. Ova vakcina će se uskoro početi da se proizvodi u Kazahstanu, gde je većinsko stanovništvo muslimanske veroispovesti. U muslimanskim zemljama vakcina je registrovana u Turkmenistanu, Iranu, Alžiru, Tunisu, a planira se proizvodnja ruske vakcine i u Turskoj.

Ministar zdravlja Nemačke Jens Span je izjavio da Evropska agencija za lekove proverava “Sputnik-V” u Amsterdamu. Ako rezultati budu dobri, ona bi mogla da se proizvodi i u Nemačkoj. Ministar Span je kazao da se sada analiziraju kapaciteti fabrika, gde bi mogla u Nemačkoj da se proizvodi ruska vakcina.

Foto: Arhivski snimak

muftija Iljdar Aljautdinov

U Moskvi je objavljivanje teksta u poznatom medicinskom nedeljniku “Lancet”, koji ima redakcije u Londonu, Pekingu i Njujorku, doživljeno kao veliki uspeh i korak ka priznanju Zapada da je “Sputnik-V” zaista odlična vakcina protiv korone. U članku su predstavljeni rezultati treće faze kliničkih ispitivanja ruske vakcine, koje je obavljeno u 25 bolnica i poliklinika u Moskvi na 21.977 dobrovoljaca. Pokazalo se da je njena efikasnost od 91,6 posto.

Glavni sanitarni lekar Rusije profesorka dr Ana Popova je izjavila da Rusija ove godine namerava da vakciniše protiv korone 60 posto stanovništva.

Inače Rusija je registrovala još dve vakcine koje su napravili Centar “Vektor” u Novosibirsku i moskovski Centar “Čumakova”. Očekuje se da će krajem maja i početkom juna Rusija da proizvodi do 30 miliona vakcina mesečno.

Sada se pregovara sa više zemalja, među kojima je i Srbija, da se kod njih po ruskoj tehnologiji proizvodi “Sputenjik V”. Glavno pitanje je standardizacija proizvodnje, jer vakcina koja se bude proizvodila u inostranstvu po kvalitetu mora da bude ista kao ona iz Rusije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

SRUŠIO SE RUSKI STRATEŠKI BOMBARDER: Pao nakon borbenog zadatka u Ukrajini, oglasilo se i ministarstvo