BERLIN POSLE PROTERIVANJA DIPLOMATA: Želimo dobre odnose, Rusija sama bira

Novosti online

06. 02. 2021. u 07:55

BERLIN namerava da razmotri sa evropskim partnerima odluku Moskve o proterivanju diplomata iz Nemačke, Švedske i Poljske, kaže šef nemačke diplomatije Hajko Mas. On je dodao da se Nemačka zalaže za dobre odnose da Rusijom.

БЕРЛИН ПОСЛЕ ПРОТЕРИВАЊА ДИПЛОМАТА: Желимо добре односе, Русија сама бира

Foto AP

„Rusija sama bira kakve odnose želi da ima sa ostatkom Evrope...Uvek smo isticali da ne želimo da se prekine nit razgovora sa Rusijom i bez obzira na sve poteškoće, želimo dobre, barem razumne odnose“, rekao je Mas u intervjuu za medija grupu „Funke“.

Dodao je i da će Nemačka sa partnerima u Evropi detaljno razmotriti naredne korake.

On je kao „važan signal“ ocenio izjavu američkog predsednika DŽozefa Bajdena o tome da će Vašington usaglasiti svoj pristup Rusiji sa evropskim saveznicima.

Rusija je juče proterala trojicu evropskih diplomata – iz Nemačke, Poljske i Švedske zbog učešća u neodobrenim protestima koji su održavani u Rusiji u znak podrške opozicionaru Alekseju Navaljnom, saopštilo je rusko Ministarstvo inostranih poslova.

Kako se navodi, te diplomate će uskoro napustiti teritoriju Ruske Federacije. Istovremeno, Rusija je izrazila protest ambasadoru Švedske i privremenim poverenicima poslova poljske i nemačke ambasade zbog učešća u neodobrenim akcijama.

Nakon što su ruske vlasti donele ovu odluku stigle su reakcije iz Evrope – dok su Nemačka i Švedska osudile taj postupak, Poljska preti odmazdom.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

Danka

06.02.2021. 09:23

Muka mi je od zapadnjackog licemerstva i postenja.Prestanite da se bavite Rusijom i mnogim drugim,pocistite djubre u svojim dvoristima i prestanite da nam ispirate mozgove!

Nikola

06.02.2021. 23:10

Treba sad vratiti Rusiji istom mjerom i sve njihove diplomate poslati u njihovu Majcicu Rusiju.Korumpirana propala drzava,koja poznaje samo jezik sukoba sa drugima.A jadni su i bjedni,sramota!

buki

13.02.2021. 23:28

@Nikola - Uz koje obrazloženje? Rusi su dotične proterali zbog učešća u nedozvoljenim demonstracijama, a zbog čega bi Zapad proteraoo ruske diplomate, koje poštuju sve zakone država u koje su poslati?