CENZURA PO NALOGU PREDSEDNIKA: Zelenski na pet godina zatvorio tri TV kanala (FOTO)

B. Vlahović, od stalnog dopisnika, Moskva

03. 02. 2021. u 14:07

PREDSEDNIK Ukrajine Vladimir Zelenski je ukazom zatvorio na pet godina tri tamošnja TV kanala "112 Ukrajina" i njegove regionalne studije kao i "News One" i ZIK. Protiv vlasnika tih TV kanala ukrajinskog poslanika Tarasa Kozaka su uvedene takođe sankcije na pet godina i njemu je blokirana sva imovina. Zelenski tvrdi da su kanali zatvoreni jer se finansiraju iz države – agresora Rusija.

ЦЕНЗУРА ПО НАЛОГУ ПРЕДСЕДНИКА: Зеленски на пет година затворио три ТВ канала (ФОТО)

Foto: EPA

Interesantno je da je na Savetu nacionalne bezbednosti Ukrajine jedino protiv sankcija bio predsednik Vrhovne rade (parlamenta) Dmitrij Razumkov koji je rekao ako su ti kanali i njihov vlasnik saradnici države –agresora onda se treba pokrenuti krivično delo a ne uvoditi sankcije. Razumkov je rekao da postoji informacija da vlasnici tih TV kanala sarađuju sa vlastima u Donjeckoj i Luganskoj nepriznatoj republici kao i sa Rusijom. Zbog toga bi o tome trebalo da se izjasni tužilaštvo Ukrajine.

Ogorčeni zatvaranjem tri kanala opozicija je inicirala impičment predsedniku Zelenskom. Ukrajinska partija "Opoziciona platforma - Za život" je predložila odstranjenje Zelenskog ali je to gotovo nerealno jer on imaju vaćinu u parlamentu. Kopredsednik partije "Opoziciona platforema" Vadim Rabinović je rekao da se predsednik Zelenski izruguje glasačima na izborima.

Foto: 11 Ukrajina

U Kremlju su u sredu osudili blokiranmje tri TV kanala u susednoj Ukrajini. Portparol Dmitrij Peskov je rekao da je ukidanje TV kanala kršenje prava slobode govora. U kabinetu predsednika Zelenskog su objasnili da je odluka o blokiranju kanala doneta jer je ocenjeno da su oni postali "instrument propagande koji radi u interesu države-  agresora".

Foto: 11 Ukrajina

U medija holdingu "Novosti" u čijem su sastavu spomenuti TV kanali kažu da će se boriti da imaju pravo da i dalje rade i emituju informacije. U "Novostima" tvrde da vlasti žele da ostave da rade samo oni kanali koji objavljuju informacije koje njima odgovaraju i gde se glorifikuju "nikad viđeni uspesi" koje postiže Vladimir Zelenski i njegova vlada.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

NEMA NAGRADE ZA TERORIZAM: SAD stavile veto na prijem Palestine u Ujedinjene nacije