JEZIK PO SILI VLASTI: U Ukrajini su rešeni da i zakonom potiskuju upotrebu ruskog

B. Vlahović - dopisnik iz Moskve

29. 01. 2021. u 07:30

U UKRAJINI je počela primena zakona po kojem će u svim prodavnicama, restoranima i kafićima, pa i na benzinskim pumpama, zaposleni govoriti isključivo ukrajinski jezik, u protivnom čekaju ih kazne.

ЈЕЗИК ПО СИЛИ ВЛАСТИ: У Украјини су решени да и законом потискују употребу руског

Foto TASS

To isto važi i za taksiste i činovnike na šalterima banaka.

Na taj način vlasti pokušavaju da istisnu ruski jezik kojim je donedavno govorio u svakodnevnom životu veliki broj građana. Čak se sugeriše da se prijave prodavci, konobari ili taksisti koji i dalje govore na ruskom jeziku. Za prvi prekršaj firma dobija upozorenje, a za drugi se plaća novčana kazna u visini do 200 evra.

Nezadovoljni vlasnici restorana i kafića su te mere nazvali "jezičkom inkvizicijom". Oni koji su protiv jezičkog nasilja javno pitaju vlasti hoće li ih terati da i u kućama razgovaraju sa članovima porodice na ukrajinskom.

Kada se jezički disciplinuju konobari i prodavačice, na red stižu državni činovnici u pravosuđu. U julu ove godine će sudije, tužioci i drugi zaposleni u pravosuđu morati da polože ispit znanja ukrajinskog. Oni koji ne polože, dobiće otkaz.

ZABORAVNI ZELENSKI

PREDSEDNIK Vladimir Zelenski uoči izbora se kleo da će zaustaviti ovo jezičko nasilje, ali kad je zaseo u fotelju zaboravio je na obećanje jer ne želi da se zamera ukrajinskim nacionalistima.

Protivnici jezičkog nasilja u Ukrajini kažu da većina stanovnika zna oba jezika i jedni druge razumeju čak i oni koji neće uspeti da polože ispit.

Jezički rat protiv ruskog je razbuktao bivši predsednik Ukrajine Petar Porošenko u proleće 2019. kada je potpisao zakon o sedam etapa prelaska na ukrajinski. Do sada su obavezni da koriste ukrajinski jezik lekari, oficiri, sudije kao i oni koji rade u kinematografiji. Od 1. septembra 2020. u Ukrajini su likvidirane sve srednje škole koje su radile na ruskom jeziku.

Poznati ukrajinski politikolog Mihail Pogrebinski kaže da oko 75 posto građana tvrdi da im je lakše da razgovaraju na ruskom jeziku. On ističe da i predsednik Zelenski mnogo lakše govori na ruskom nego na ukrajinskom. Interesantno je i da mnogi ukrajinski nacionalisti ne znaju dobro maternji nego govore na ruskom.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)