NOVI ZAKON PREDVIĐA OŠTRE KAZNE ZA SEKSUALNE PRESTUPNIKE: Pakistan uvodi kastriranje za silovatelje

J.Ž.S.

16. 12. 2020. u 08:37

PAKISTANSKE vlasti su predstavile novi zakon o silovanju posle protesta zbog grupnog silovanja žene čiji je automobil ostao bez goriva.

НОВИ ЗАКОН ПРЕДВИЂА ОШТРЕ КАЗНЕ ЗА СЕКСУАЛНЕ ПРЕСТУПНИКЕ: Пакистан уводи кастрирање за силоватеље

Foto Depositphotos

Zakon, naime, predviđa otvaranje specijalnih sudova koji će se baviti ovakvim procesima, predviđeno je uspostavljanje nacionalnog registra seksualnih prestupnika, kao i medicinskei pregledi u roku od šest sati nakon podnošenja žalbe.

Zakonodavci su razmišljali čaki i o uvođenju javnog vešanja osuđenih za seksualno zlostavljanje i ubistvo dece, ali je premijer to odbio rekavši kako bi ih to moglo koštati povlašćenog trgovinskog statusa sa Europskom unijom.

Umesto toga, biće predložena hemijska kastracija osuđenih u najbrutalnijim slučajevima silovanja.

Prema podacima tamošnje organizacije Rat protiv silovanja. Samo tri odsto slučajeva seksualnog zlostavljanja ili silovanja rezultira presudom u Pakistanu. Zakon trenutno čeka odobrenje, ali ministar pravosuđa je ranije rekao kako će neke od kazni biti smrtna kazna i hemijska kastracija.

Aktivistikinje za ženska prava podržale su zakon, ali su pozvale izvršnu vlast da bude efikasnija kako bi se osigurala pravda za žrtve seksualnog nasilja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina