JEDAN USLOV ZA NABAVKU VAKCINA PROTIV KORONE: Brazil objavio koja je idealna vakcina za njihovo područje

Tanjug

02. 12. 2020. u 00:51

VISOKI zvaničnik ministarstva zdravlja Brazila rekao je danas da je idealna vakcina za državu ona koja može da se čuva na temperaturama u frižiderima i ne uključuje više doza.

ЈЕДАН УСЛОВ ЗА НАБАВКУ ВАКЦИНА ПРОТИВ КОРОНЕ: Бразил објавио која је идеална вакцина за њихово подручје

Foto AP

- Idealno bi bilo da uzmemo vakcinu koja ima jednu dozu - rekao je sekretar za nadzor pri ministarstvu zdravlja Arnaldo Medeiroš, iako je ocenio da to "verovatno nije moguće ostvariti".

Osim toga, Medeiroš je objasnio da Brazil nema kapacitete za vakcine koje zahtevaju ekstremno niske temperature, "poput bogatijih nacija".

Rojters dodaje da to znači da Brazilci indirektno odbacuju mogućnost da uzmu Fajzerovu vakcinu, koja mora da se čuva na temperaturi od minus 70 i potrebne su dve doze u razmaku od mesec dana.

Fajzer je predložio Brazilcima da napravi lanac skladišta sa ekstremno niskim temperaturama, koristeći suv led.

Vakcina koju je razvila Moderna takođe ima dve doze i sličnu tehnologiju kao Fajzer, s tim da može da se čuva na temperaturama između dva i osam stepeni.

Brazilska vlada ima dogovor sa britanskom farmaceutskom kućom AstraZenekom da kupi vakcinu, a potom da je proizvodi u svojoj zemlji.

AstraZenekina vakcina ima dve doze, laka je za transport i može da se čuva u frižiderima na temperaturama iznad nule, a pravio bi je Fiokruz biomedicinski centar u Rio de Žaneiru.

Država Sao Paulo ima sličan dogovor sa kineskom kompanijom Sinovak bioteh da kupi i potom proizvodi dve doze vakcine, koja može da ostane stabilna i do tri godine ako se čuva na temperaturama između dva i osam stepeni.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A POSLE ISTORIJSKE KAZNE ZA HRVATSKU: UEFA počela da lovi ustaše!