PREMINULA NAJSTARIJA ŽRTVA HOLOKAUSTA: Ester Koen iz Grčke je poslednji put roditelje videla na kapijama Aušvica (FOTO)

Tanjug

02. 12. 2020. u 00:45

NAJSTARIJA preživela žrtva Holokausta Ester Koen preminula je u 96. godini, saopšteno je danas.

ПРЕМИНУЛА НАЈСТАРИЈА ЖРТВА ХОЛОКАУСТА: Естер Коен из Грчке је последњи пут родитеље видела на капијама Аушвица (ФОТО)

Foto: EPA

Sa 17 godina, Koen je prebačena u koncentracioni logor u Aušvicu, zajedno sa Jevrejima Romaniotima, iz grada Janjina u severnoj Grčkoj, nakon što su ih nacisti uhvatili na glavnom trgu 25. marta 1944. godine, prenela je agencija ANA.

Poslednji put je videla roditelje i braću i sestre na kapijama Aušvica.

Njen sastanak sa nemačkim predsednikom Joakimom Gaukom je bio njen najemotivniji javni nastup, kada je predsednik posetio sinagogu u Janjini u martu 2014. godine.

On je zagrlio Koen u suzama i izvinio joj se zbog zverstava koje su nacisti radili Jevrejima, a ona mu je rekla da "nakon što mi umremo, ljudi moraju da shvate da čovek ne treba da bude nehuman", dok se njihova zajednička fotografija našla na naslovnicama brojnih svetskih medija.

Jevrejska zajednica u Janjini je imala dugu i bogatu kulturnu istoriju, a o tome svedoči sinagoga koja se nalazi u tom grčkom gradu još od devetog veka.

Ester Koen će biti sahranjena u četvrtak.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

IZRAEL SE OGLASIO NAKON NAPADA NA IRAN: Poslali jasnu poruku Teheranu - pojavio se novi snimak (FOTO/VIDEO)