JAČANJE RUSKE VOJNE MOĆI BRINE NATO: Crnomorski region novo mesto odmeravanja snaga istoka i zapada

B. Vlahović - dopisnik iz Moskve

02. 12. 2020. u 11:00

GENERALNI sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je uoči početka konferencije ministara spoljnih poslova članica tog vojnog saveza, koja je počela juče i nastavlja se i danas, da su članice NATO zabrinute zbog jačanja ruske vojne moći i to pitanje će biti jedna od glavnih tema konferencije.

ЈАЧАЊЕ РУСКЕ ВОЈНЕ МОЋИ БРИНЕ НАТО: Црноморски регион ново место одмеравања снага истока и запада

Foto arhiva

NATO brine rusko prisustvo u Siriji i Libiji, ali i u Belorusiji i Nagornom Karabahu.

Stoltenberg je najavio i to da će brodovi NATO zemalja biti sve prisutniji u Crnom moru. U raspravi o bezbednosti u Crnom moru učestvovali su i ministri spoljnih poslova Ukrajine i Gruzije. Inače, ministarski sastanak je zbog epidemije virusa korona organizovan video-vezom.

- Crnomorski region ima strateški značaj za NATO i njegove saveznike - objasnio je Stoltenberg. - Tri članice NATO, Turska, Bugarska i Rumunija imaju obalu na Crnom moru.

Osim njih NATO će blisko sarađivati i sa Gruzijom i Ukrajinom.

Amerikanci planiraju da jedan broj vojnika koji će povući iz Nemačke bude prebačen u savezničke zemlje kako bi se ojačalo prisustvo u crnomorskom regionu.

S-300V4 na Kurilima

RUSKI protivvazdušni raketni sistemi S-300V4 raspoređeni su na Kurilskim ostrvima, saopšteno je iz pres službe Istočnog vojnog okruga. Sistemi S-300V4 su savremeni visoko precizni sistemi PVO, a predviđeni su za čuvanje važnih objekata od napada balističkih i aerodinamičkih sredstava iz vazduha. Reč je o četvrtoj verziji unapređenog S-300V protivvaydušnog raketnog sistema.

Foto arhiva

U decembru 2019. generalna skupština OUN je prihvatila predlog ukrajinske rezolucije o militarizaciji Krima i Crnog i Azovskog mora. Tražilo se da Rusija povuče vojsku sa Krima. Taj dokument su podržale 63 zemlje a protiv su bile Rusija, Belorusija, Jermenija, Kina, Severna Koreja, Kuba, Srbija i još neke zemlje. Tada se 66 zemalja suzdržalo od glasanja. Predsednik Komiteta za međunarodnu saradnju Saveta Federacije (ruskog senata) Konstantin Kosačov objašnjavao je da je Amerika mobilisala zemlje koje su tada glasale protiv Rusije.

OSTANAK U AVGANISTANU

- NATO ne sme da ugrozi mirovne pregovore o Avganistanu prevremenim povlačenjem trupa iz ratom zahvaćene zemlje - izjavio je juče nemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas, uoči virtuelnog sastanka sa svojim NATO kolegama. Prema Masovim rečima, da bi se zaštitilo ono što je dosad postignuto, ne smeju se preduzimati bilo kakve "ishitrene akcije".

Zapadu smeta što Rusija modernizuje svoju crnomorsku flotu i jača svoj Južni vojni okrug. Kao odgovor na to u Briselu predlažu da se na rumunskoj i bugarskoj obali razmeste obalski raketni američki sistemi kao i PVO.

Foto arhiva

U Moskvi smatraju da Amerikanci dižu buku oko jačanja ruske vojne moći da bi mogli da dovoze svoje rakete u blizini granica Rusije. Na to upozorava i zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabov. On je isticao i da je Rusija spremna da radi na stvaranju mehanizama koji bi sprečavali opasne incidente koji mogu da dovedu do primene atomskog oružja. Moskva je već predlagala da se osavremeni mehanizam koji bi sprečavao incidente na otvorenom moru i priobalnim vodama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)