"ŠETAJUĆA ZGRADA" Pogledajte kako su Kinezi premestili petospratnicu staru 85 godina (VIDEO)

Novosti online

31. 10. 2020. u 19:25

STANOVNICI Šangaja koji su ranije ovog meseca prolazili kroz istočnu gradsku četvrt Huangpu mogli su da naiđu na neobičan prizor – “šetajuću” zgradu.

ШЕТАЈУЋА ЗГРАДА Погледајте како су Кинези преместили петоспратницу стару 85 година (ВИДЕО)

Foto: Printskrin

Osnovna škola stara 85 godina u potpunosti je podignuta sa zemlje i preseljena uz pomoć nove tehnologije nazvane "mašina za hodanje", piše portal BizLife.

U cilju da se sačuvaju istorijske građevine, inženjeri su ispod petospratne zgrade pričvrstili skoro 200 mobilnih nosača, prema rečima Len Vudžija, glavnog tehničkog nadzornika projekta.

Nosači se ponašaju poput nogu. Podeljeni su u dve grupe koje se naizmenično podižu gore-dole, imitirajući ljudski korak, a senzori pomažu u kontroli pomeranja zgrade.

Škola je napravljena 1935. godine i izmeštena je na drugu lokaciju jer bi na njenom mestu trebalo da se izgradi poslovna zgrada. Da bi u tome uspeli radnici su prvo morali da iskopaju kanal oko objekta kako bi mogli da ugrade pomenute mašine.

Ceo proces trajao je 18 dana, a u nekadašnjoj zgradi škole će biti smešten centar za obrazovanje i zaštitu nasleđa.

Šangaj se smatra jednim od najnaprednijih gradova u Kini kada je reč o zaštiti kulturnog nasleđa, pa su zbog toga već zaštitili mnoge stare objekte. Nije prvi put da se u ovom delu najmnogoljudnije zemlje na svetu ovako izmešta objekat.

U Šangaju su 2003. izmestili koncertnu dvoranu napravljenu 1930. zbog gradnje autoputa. Pre dve godine je izmeštena i zgrada stara 90 godina i to je ocenjeno kao najsloženiji poduhvat te vrste.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZAPAD TO NIJE OČEKIVAO: Vladimir Putin izdao naređenje zbog kog Rusija više neće biti ista