BIVŠI američki državni sekretar Henri Kisindžer je predložio da se sa Kinom ponovi isti trik kao sa Sovjetskim Savezom krajem 60-ih, početkom 70-ih godina prošlog veka, kada je politika poboljšanja odnosa praćena zbližavanjem Vašingtona i Pekinga radi zajedničkog suprotstavljanja Moskvi.

Komentari (3)

Srbijo Zuta kuco

14.10.2020. 11:12

Koji licemer. Pocetkom sedamdesetih je tajno posetio Kinu sa Niksonom. Ideja je bila da pomognu Kini da se podigne ekonomski i time ojaca dovoljno da bi bila samouverena da od Sovjetskog Saveza trazi Sibir. Autor strategije potenciranja antagonizma izmedju Kine i SSSR je bio Kisindzer. Sada, polako, deo amrericke proizvodnje se seli iz Kine u Vijetnam. Prekasno. Potcenili su Kineze koji su iskoristili od Amerikanaca steceno znanje kao odskocnu dasku ka tehnoloskoj nezavisnosti pa cak postali i lideri na tom polju.

alex roth

17.04.2021. 19:40

kisindjer,da potsetim je rodjeni nemac u kome kola germanska krv te stoga ne sme da se zaboravi da jedan takav opominje danasmje agresore sto bi znacilo da su ti daleko opas niji nego pomenuti.