SEVERNA KOREJA IMA NOVU INTERKONTINENTALNU BALISTIČKU RAKETU: Kim predstavio moćno oružje, a evo šta je poručio (VIDEO)

Tanjug

10. 10. 2020. u 14:44

SEVERNOKOREJSKI lider Kim Džong Un obratio se na paradi održanoj noćas povodom proslave 75. godišnjice osnivanja vladajuće Radničke partije, hvaleći vojsku zbog snažnog odgovora na prirodne katastrofe i sprečavanja širenja korona virusa, javila je državna televizija.

СЕВЕРНА КОРЕЈА ИМА НОВУ ИНТЕРКОНТИНЕНТАЛНУ БАЛИСТИЧКУ РАКЕТУ: Ким представио моћно оружје, а ево шта је поручио (ВИДЕО)

Foto: Printskrin

Kim je obećao da će i dalje jačati odbrambeno „ratno odvraćanje“ kako bi se suprotstavio sve većim nuklearnim i drugim pretnjama, prenosi Jonhap.

Agencija primećuje da u govoru nije pominjao Sjedinjene Američke Države.

U zemlji je jubilej obeležen nizom koncerata i festivala, a proslava se u regionu posmatra kao događaj na kojem bi Kim mogao da pošalje poruke domaćoj i inostranoj javnosti, prenosi Rojters.

Državna televizija emitovala je uređeni video snimak događaja u subotu, nakon što se čitav dan ćutalo o paradi koja je održana na nedavno renoviranom Trgu Kim Il Sunga u Pjongjangu.

Zvaničnici u Seulu i Vašingtonu rekli su da bi Severna Koreja mogla da otkrije strateško oružje.

U prvim snimcima parade viđene su konvencionalne trupe kako marširaju u formaciji, rakete na vozilima koje su izgledale kao balističke.

Na snimku de vidi kako se Kim, okružen vojnim oficiroma okićenim medaljama, pojavljuje dok sat otkucava ponoć.

Foto: Printskrin

Obučen u sivo odelo i kravatu, on je mahao okupljenima i primio cveće od dece.

Kim je zahvalio vojsci na čvrstom odgovoru na prirodne katastrofe i sprečavanju izbijanja epidemije korona virusa i poželeo Južnoj Koreji brz oporavak od epidemije izrazivši nadu da će se "Svere i Jug ponovo uzeti za ruke kada korona kriza prođe".

Rojters navodi da niko na paradi nije nosio masku.

Severna Koreja nije prijavila nijedan slučaj korona virusa od početka pandemije, što mnogi u svetu dovode u sumnju.

Južnokorejski vojni krugovi prethodno su tvrdili da je Severna Koreja održala vojnu paradu u okviru proslave 75. godišnjice osnivanja vladajuće Radničke partije.

Združeni generalštab južnokorejske armije tvrdi da je parada održana u Pjongjangu, da je učestvovao veliki broj vojnika i prikazana velika količina naoružanja i vojne opreme.

Južnokorejski vojni vrh smatra da je Severna Koreja upriličila ovu paradu kako bi prikazala svoj novi arsenal interkontinentalnih balističkih raketa i novi balistički raketni sistem za projektile koji se lansiraju sa podmornica.

Pregovori o denuklearizaciji sa SAD propali su, a južnokorejski zvaničnici smatraju da bi severnokorejski predsednik Kim mogao da iskoristi vojnu paradu kao uzgrednu demonstraciju moći Pjongjanga uoči novembarskih predsedničkih izbora u SAD.

Severna Koreja priklazala je danas na vojnoj paradi povodom 75. godišnjice osnivanja vladajuće Radničke partije novu interkontinentalnu balističku raketu (ICBM) za koju analitičari kažu da još nije viđena, javljaju agencije.

Kako navodi Rojters, na odloženom snimku državne televizije prikazana je raketa na vozilu sa najmanje 22 točka, što znači da je veća od svih ranijih koje su prikazane u toj zemlji.

Agencija navodi da je to prvi put od 2018. godine da Severna Koreja, koja poseduje nukelarno oružje, prikaže interkontinentalnu balističku raketu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)