GLOBALNO OTOPLjAVANjE: Odlomio se veliki komad leda na Grenlandu

Tanjug

14. 09. 2020. u 11:15

ГЛОБАЛНО ОТОПЉАВАЊЕ: Одломио се велики комад леда на Гренланду

Foto: Tanjug AP

VELIKI komad leda odlomio se od najvećeg preostalog ledenog područja na Arktiku, na severoistoku Grenlanda.

Odlomljeni deo pokriva oko 110 kvadratnih kilometara, a satelitski snimci pokazuju da se razbio na mnogo sitnih komada, prenosi BBC.

Ledene ploče otapaju se i raspadaju zabrinjavajućim tempom, a klimatolozi upozoravaju da će to s vremenom izazvati katastrofalni porast nivoa mora.

U nedavnom istraživanju naučnici pretpostavljaju da će Grenland i Antarktik postati deo najgoreg klimatskog scenarija ako ledene ploče nastave da se tope tom brzinom zbog čega će obalske zajednice sa milionima stanovnika biti najugroženije.

U istraživanju koje je objavljeno u naučnom časopisu "Nature Climate Change", naučnici su usporedili satelitske snimke otapanja leda koristeći podatke klimatskog modela objavljenog u izveštaju Međuvladinog panela o klimatskim promenama iz 2015. godine.

"Atmosfera u ovom regionu se od 1980. godine zagrejala za oko 3stepena. A 2019. i 2020. godine zabeležene su rekordne letnje temperature", rekla je naučnica Dženi Tarton.

Autori istraživanja otkrili su da se na Grenlandu i Antarktiku između 1990. i 2017. godine otopilo 6,4 milijardi tona leda zbog čega se svetski nivo mora podigao za 1,8 santimetara.

Stopa otapanja leda nije ostala konstantna, ubrzava se posljednjih nekoliko godina, a ono što posebno zabrinjava jeste da se samo između 2007. i 2017. godine nivo mora podigao za 1,2 santimetara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)