RUSI MODERNIZUJU SVOJU "TVRĐAVU": Širenje baze u Kalinjingradu omogućuje formiranje moćne pomorske grupe

Novosti online

11. 09. 2020. u 20:38

RATNA mornarica Rusije modernizuje vojnu bazu u Baltijsku, u Kalinjingradskoj oblasti.

РУСИ МОДЕРНИЗУЈУ СВОЈУ ТВРЂАВУ: Ширење базе у Калињинграду омогућује формирање моћне поморске групе

Foto: EPA

Nakon završetka radova, ona će moći da prima velike brodove, kao i one koje nose krstareće rakete: korvete, fregate i razarače. Po mišljenju eksperata, to će omogućiti da se formira moćna grupa brodova u ovom strateški važnom regionu.

Završetak prve faze rekonstrukcije baze u Baltijsku je planiran za kraj godine, saopšteno je listu „Izvestija“. Sledeće godine će biti dodatno obnovljena infrastruktura: napraviće se novi komunikacioni sistemi, skladišta i prostorije za remont.

Ranije je Ministarstvo odbrane saopštilo da će novo pristanište imati objekte za prečišćavanje, što će omogućiti da brodovi ne nanose veliku štetu ekologiji. Zahvaljujući modernizaciji, smanjiće se zavisnost od meteoroloških uslova, dok će se povećati bezbednost pristaništa i brodova.

Na svim terminalima baze zamenjene su instalacije, remontovano pristanište, odrađena antikorozivna zaštita, dok se trenutno radi remont prilaznih puteva.

Posle završetka radova, vojna baza u Baltijsku će moći da primi najsavremenije brodove prvog i drugog ranga: patrolne brodove, korvete, regate i razarače, kao što su na primer nosači krstarećih raketa „Kalibr“, brod tipa korveta projekta 20385 ili brodovi naoružani raketama tipa „Cirkon“ projekta 22350.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

Uperio PIŠTOLJ u Kadirova - i ostao živ: Ramzan se smejao