PRONAĐENI SARKOFAZI STARI 2.500 GODINA: Istorijsko otkriće u Egiptu, arheolozi traže blago u zapečaćenoj grobnici (FOTO/VIDEO)

Novosti online

08. 09. 2020. u 19:40

EGIPATSKO Ministarstvo turizma i relikvija potvrdilo je otkriće 13 drvenih kovčega u netaknutom stanju, koji su stari najmanje 2.500 godina i zapečaćeni od kada su prvi put pokopani. A verovatno ih ima još.

ПРОНАЂЕНИ САРКОФАЗИ СТАРИ 2.500 ГОДИНА: Историјско откриће у Египту, археолози траже благо у запечаћеној гробници (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: Tviter

Prema saopštenju za medije, grobnica je otkrivena u blizini pustinjske nekropole Sakara u Egiptu, nekih 11 metara pod zemljom, sa drvenim sarkofazima koji su i dalje zapečaćeni i uglavnom nenarušeni. Neki su čak sačuvali originalnu boju u drvetu, prenosi RT.

​Prema rečima ministra turizma Kaleda Al-Ananija, takođe su pronađene tri zapečaćene niše, a verovatno će biti mnogo više otkrića otkrivenih u ovom grobnom oknu tokom narednih meseci.

S obzirom na besprekorno stanje grobne komore, arheolozi očekuju da pronađu dodatno blago skriveno u njoj.

Bilo koja roba pronađena zakopana pored mrtvih rasvetliće njihov status, bogatstvo i uticaj- mada bar za sada identitet preminulih ostaje misterija.

U međuvremenu, Ministarstvo najavljuje buduće objave putem video snimaka, verovatno u pokušaju da ponovo uvede život u slabu turističku industriju zemlje, koja je dodatno oslabljena pandemijom korona virusa.

Egipatska vlada otvorila je pristup muzejima i kulturnim znamenitostima 1. septembra.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)