AMERIČKA EKONOMIJA TONE: Najveći deficit još od ekonomske krize

Tanjug

04. 09. 2020. u 00:45

АМЕРИЧКА ЕКОНОМИЈА ТОНЕ: Највећи дефицит још од економске кризе

Novosti

SPOLjNOTRGOVINSKI deficit SAD skočio je u julu na 63,6 milijardi dolara, što je najviše u poslednjih 12 godina, zbog rekordnog skoka uvoza, javlja AP.

Američko Ministarstvo trgovine saopštile je da je u julu odnos vrednosti uvoza i izvoza za 18,9 odsto veći nego u junu, kada je spoljnotrgovinski deficit iznosio 53,5 milijardi dolara.

To je najveći mesečni deficit od jula 2008, u vreme ekonomske krize.

Julski deficit posledica je rekordnog povećanja uvoza od 10,9 odsto, na 231,7 milijardi dolara, dok je izvoz, iako je povećan, iznosio 168,1 milijardu.

U predsedničkoj kampanji 2016. predsednik Donald Tramp je kao jedan od ciljeva postavio smanjenje spoljnogtrgovinskog deficita, pre svega s Kinom, koja godinama ima veliki suficit u trgovini sa SAD. Međutim, on je i dalje ostao visok, i u julu je iznosio 31,6 milijardi dolara, odnosno 11,5 odsto više nego u junu.

Suficit u uslužnim delatnostima, kao što su bankarstvo i osiguranje, pao je u SAD na 17,4 milijardi dolara, najmanje od avgusta 2012, najvećim delom zbog smanjenja avionskog saobraćaja zbog pandemije korona virusa.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Sale

04.09.2020. 07:27

Pre neki dan sam pročitao jednu analizu prema kojoj ustvari za Amere nema veze ni koliko im ekonomija tone, ni koliki im dug koliko vremena njihov dolar drži status međunarodne valute. To da valjda njihovi građani stradaju je za njih nebitno. Važno je da po svaku cenu održe svoj dolar kao međunarodno sredstvo plaćanja, jer ako mu taj status ruhne, odoše oni u nepovrat. Šta je dojčmarka bila između dva rata je malo dete sprema šta bi njih zadesilo sa 24 triliona duga. Zato i besne na sve koji sklapaju saveze da zaobiđu dolar u trgovini. Zato se dolar ne miče sa svoje kotacije pa bilo šta da se desi na tržištima ili bilo gde drugo. Umetno ga drži međunarodna upotreba i sila kojom je nametnut još od sedamdesetih. Bez toga bi vredeo manje od toalet papira.

MALI PERICA

04.09.2020. 10:42

oni u stvari ekonomiju ni nemaju. ceo sistem im je pravan a u stvari je na crno. . drzava sa laznom ekonomijom sa laznim novcem. . predhodni teht je covek u pravu.