KINA POPRAVLJA IMIDŽ: Šef diplomatije Vang Ji završava evropsku turneju

VELIKU evropsku turneju, započetu pre nedelju dana u Italiji, ministar spoljnih poslova Kine Vang Ji završava danas (utorak) zvaničnom posetom Berlinu. Između toga, kineski šef diplomatije bio je u Holandiji, Norveškoj i Francuskoj.

КИНА ПОПРАВЉА ИМИЏ: Шеф дипломатије Ванг Ји завршава европску турнеју

Foto: EPA

Visoki kineski zvaničnik ima težak zadatak da popravi sliku o Kini, posle štete koju je napravilo uverenje da je svetska epidemija korona virusa krenula upravo iz ove zemlje.

- Kina je bila prva zemlja koja je signalizirala epidemiju, što ne znači da je epidemija korona virusa nastala u Kini – poručio je s tim u vezi posle susreta s norveškom šeficom diplomatije Ine Eriksen Sorajde, Vang Ji kome je ovo prva turneja posle pojave pandemije.

Početnu stanicu Vang Ji je imao u Italiji kod Luičija di Maja gde je između ostalog potpisao veliki ugovor o dostavi gasa. Priliku tokom boravka u Rimu za razgovor od sat i po u hotelu sa Vangom Jiom iskoristio je i kanadski šef diplomatije Fransoa Filip Šampanj. Vang Ji je zatim bio u Holandiji gde je sa Štefom Blokom "otvarao postepidemijsku eru", dok je naročito visoko primljen u Francuskoj gde ga je, uz poseban sastanak sa šefom diplomatije Žan-Ivom le Drijanom, u Jelisejskoj palati primio i predsednik Emanuel Makron.

Važnost francuskih odnosa s Kinom ogleda se i u zacrtanom planu Makrona da od stupanja na dužnost bar jednom godišnje poseti ovu zemlju.

Cilj turneje kineskog šefa diplomatije je zajednička podrška multilateralizmu, jačanje saradnje u zdravstvu, borba protiv klimatskih promena. Namera Pekinga je da se na ovaj način, dijalogom između civilizacija uz očuvanje slobodne trgovine, krene u rešavanje problema koje trenutno izaziva mondijalizacija što se posebno akcentovalo tokom pandemije.

Ova turneja naročito ima značaj u trenutku izuzetno napetih odnosa između Kine i Vašingtona. Zato, na neki način, predstavlja test i ispitivanje stava evropskih prestonica koje u poslednje vreme, vođene idejom francuskog predsednika Makrona, teže većoj suverenosti Evrope.

Italija podržava Novi put svile i prva je iz grupe G7 koja se pridružila ovom projektu. Druge zemlje su nešto opreznije, iako se nalaze na ovoj maršuti. EU nema zajedničku politiku prema Kini koja investira naširoko u njenom dvorištu, a jedno je sigurno – Peking je nezaobilazni partner za članice EU.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZBOG OVOGA JE ĐOKOVIĆ OTPUSTIO IVANIŠEVIĆA? Da li je ovo kap koja je prelila čašu... (VIDEO)