PRVI PUT OD PADA KOMUNIZIMA: Poljska ekonomija u recesiji

Tanjug

17. 08. 2020. u 08:20

Poljska, najveća ekonomija među članicama EU iz srednje i istočne Evrope, prema prvoj proceni poljskih statističara, našla se u prvoj krizi od pada komunizma na prelazu 1980-ih i 1990-ih.

ПРВИ ПУТ ОД ПАДА КОМУНИЗИМА: Пољска економија у рецесији

Poljski parlament / Foto Tanjug-AP

Nakon 0,4 posto tromesečnog pada u prvom kvartalu, poljski BDP smanjio se za 8,9 posto u drugom tromesečju.

Poljska koja ima gotovo 38 miliona stanovnika, smatra se jednom od najbrže rastućih ekonomija u EU i jednim od njenih ekonomskih motora, a izbegla je recesiju u poslednjoj velikoj finansijskoj i ekonomskoj krizi pre 10 godina, prenosi Indikator.ba.

Relativno veliko domaće tržište, liberalna ekonomska politika, milijarde evra kohezijskog finansiranja i efekti zatvaranja još značajnog razvojnog jaza iza proseka EU pokreću poljsku ekonomiju, ali korona kriza zaustavila je ovaj pozitivni trend.

Dva uzastopna tromesečja s padom BDP-a znaci da se Poljska našla u prvoj recesiji od prelaska iz komunizma u demokratiju i tržišnu ekonomiju. U godišnjem poređenju, BDP je u drugom kvartalu ove godine smanjen za 7,9 posto, nakon što je u prva tri meseca bio 1,7 posto viši.

Prošle godine, Poljska je zabeležila 4,1 posto ekonomskog rasta, u odnosu na 5,3 odsto godinu ranije.

Prema analitičarima, očekuje se da će se ekonomija oporaviti u narednim kvartalima, ali se predviđa da se BDP smanji za 3,4 posto ove godine, prema vladinim prognozama. Za narednu godinu, Evropska komisija prognozira rast od 4,1 odsto u toj zemlji.

Od inače normalno rastućih ekonomija u srednjoj i istočnoj Evropi, Češka, Slovačka, Mađarska, Letonija i Litvanija našle su se u recesiji u drugom tromesečju.

Za sada su je Rumunija i Bugarska izbegle zbog minimalnog rasta u prva tri meseca godine, dok za Estoniju nisu dostupni podaci. Slovenački podaci biće poznati krajem meseca.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)