UPRKOS NEGODOVANjU GRAĐANA: Vraćaju se bilbordi

Beta

četvrtak, 30. 07. 2020. u 14:47

УПРКОС НЕГОДОВАЊУ ГРАЂАНА: Враћају се билборди

Ilustracija / Foto M. Anđela

Grčka država je 2010. godine uklonila većinu bilborda jer su dokazano proglašeni opasnošću za učesnike u saobraćaju i ruglom na ulicama i putevima, ali se sada ponovo postavljaju što je izazvalo negodovanje, piše danas atinski list "Katimerini".

Lokalne vlasti, saobraćajna policija i Ministarstvo infrastrukture pre desetak godina su sarađivali na uklanjanju bilborda s ulica. To je bio rezultat žalbe Državnom savetu - najvišem upravnom sudu Grčke, koji je 2007. presudio da je zajednička ministarska odluka o postavljanju bilborda ništava, te je tri godine kasnije usledilo rušenje. Kao deo tog napora otvoren je sajt gde su građani mogli da prijavljuju ilegalno postavljene bilborde.

Međutim, pre nekoliko dana je iznenada objavljena nova zajednička ministarska odluka kojom je ponovo dozvoljeno postavljanje bilborda.

Vest o tome je izazvala negodovanje na koje su nadležna ministarstva odgovorila tvrdeći da se pooštravaju pravila o postavljanju bilborda.

Ministarstvo unutrašnjih poslova, odgovarajući na kritike, ističe da su nova pravila o oglašavanju na ulicama "usklađena sa sudskom praksom Državnog saveta i s Bečkom konvencijom o saobraćajnim znacima i signalizaciji".

Ministarstvo pritom navodi izričite zabrane postavljanja bilborda na regionalnim i državnim putevima, na petljama i na naplatnim stanicama auto-puteva.

Zabranjeno je oglašavanje bilbordima i "gde god može uticati na učesnike u saobraćaju i na sam saobraćaj, kao i u slučaju ako reklame ometaju uočavanje saobraćajnih znakova", navelo je Ministarstvo.

Međutim, mnogi organi vlasti i udruženja se ipak žale pre svega jer je Vlada svoju novu odluku donela i sprovodi je bez ikakvih konsultacija, ignoriršući i lokalne vlasti i niz drugih odluka Državnog saveta.

Tako "Grčko udruženja za saobraćajne delikte - SOS" podseća na desetine žrtava sudski potvrđenih udesa čiji je uzrok bilo naletanja vozila na stubove bilborda ili jer su oni vozačima i pešacima zaklonili saobraćajne znake, raskrsnice i druge delove kolovoza, ili su im skrenuli pažnju sa ulice na reklamu.

To udruženje dodaje da se novom odlukom o ponovnom postavljanju bilborda, ministarstva za investicije, za okolinu i za unutrašnje poslove "skrivaju jedno iza drugog", pritom prevazilazeći svoju nadležnost jer bi o tome trebalo da odluči Skupština Grčke, pošto se uređenje saobraćajnica reguliše Zakonom o drumskom saobraćaju.

Postavljanje bilborda je svojevremeno bilo prava "napast" u regionu Atike, gde je Atina, te guverner te oblasti, Jorgos Patulis, osuđuje tri ministarstva što su donela odluku o ponovnom postavljanju bilborda.

Guverner je rekao da je namera o postavljanju bilborda "trebalo da bude predmet opsežnih, ozbiljnih i odgovornih konsultacija s lokalnom samoupravom koja mora imati važnu reč i ulogu u toj aktivnosti koja utiče i na bezbednost na putu, i na estetiku naših gradova i regiona" i upozorio da "izbora lokacija za bilborde ne može biti bez učešća opština", a one se tome uglavnom protive.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)