JAPAN SPREMAN ZA LANSIRANJE: UAE raketa "Amal" putuje na Mars

Tanjug

19. 07. 2020. u 20:59

JAPANSKA raketa X-IIA, koja nosi letilicu Ujedinjenih Arapskih Emirata na Mars, postavljena je na kosmodrom radi lansiranja koje je zakazano za sutra, u prvoj međuplanetarnoj misiji u kojoj učestvuje jedna arapska zemlja, prenosi Asošijeted pres.

ЈАПАН СПРЕМАН ЗА ЛАНСИРАЊЕ: УАЕ ракета Амал путује на Марс

Foto: printskirn

Lansiranje rakete pod nazivom "Amal" iz svemirskog centra "Tanegašima" na malom japanskom ostrvu na jugu zemlje prvobitno je bilo planirano za prošlu sredu, ali je odloženo zbog lošeg vremena.

Iz kompanije Micubiši, koja je tvorac X-IIA rakete, najavili su da će raketa biti lansirana u 6:58 časova po lokalnom vremenu, da su pripreme okončane i da se raketa sada nalazi na kosmodromu.

Očekuje se da će raketa doći do Marsa u februaru naredne godine.

Raketa će nositi instrumente za proučavanje gornjeg nivoa atmosfere i nadgledanje klimatskih promena na Marsu, a oko ove planete trebalo bi da kruži najmanje dve godine. UAE navode da će na ovaj način po prvi put biti moguće sticanje kompletnog uvida u atmosferu na Marsu tokom različitih perioda.

UAE su do sada lansirale tri posmatračka satelita, ali nijedan nije izašao iz Zemljine orbite.

Japan ima sopstvenu misiju na Mars koja je planirana za 2024. godinu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (2)

SZO UPOZORAVA SVET: Opasan virus se razvija...